10 jaar iPhone: Alle veranderingen van 2007 tot 2016

Apple heeft in 10 jaar 15 modellen uitgebracht, zich door twee gates geworsteld en drie revoluties veroorzaakt. Blik nog één keer terug. Dit zijn alle iPhones van de afgelopen 10 jaar.

iPhone (2007): de eerste revolutie

De eerste iPhone verscheen in 2007 en was het voorbeeld voor de moderne smartphone. Apple was de eerste fabrikant die een smartphone met multitouch-scherm uitbracht. Er was geen fysiek toetsenbord en slechts één belangrijke knop. De eerste iPhone was revolutionair, maar liep technisch achter op de concurrentie. De camera was slecht, het toestel had geen 3G, kon geen video opnemen en apps installeren was niet mogelijk.

iphone 2g (2007)

iPhone 3G (2008): tekortkomingen aangepakt

De volgende iPhone pakte een groot deel van de tekortkomingen van de eerste iPhone aan. Het toestel had 3G, een App Store en GPS. Het uiterlijk werd subtiel gewijzigd, de achterkant bestond uit één stuk plastic en Apple introduceerde een witte variant.

iphone 3g (2008)

iPhone 3GS (2009): speed en video

Met de iPhone 3GS begon Apple zijn vaste ritme. Het ene jaar grote vernieuwingen, het andere jaar een S-model met verbeteringen onder de motorkap. De S bij 3GS stond voor “Snelheid” en het toestel was twee keer zo snel als zijn voorganger. De buitenkant van het toestel was ongewijzigd, net als het scherm dat nog steeds 3,5-inch en 480×320 pixels was. Aan de achterkant was een nieuwe 3,2 megapixelcamera te vinden. Die maakte een kleine revolutie mogelijk: de iPhone kon filmen in VGA-kwaliteit. In iPhone OS 3.0 werd het mogelijk om te kopiëren en plakken.

iphone 3gs (2009)

iPhone 4 (2010): revolutionair op meerdere gebieden

Het jaar 2010 was een revolutionair jaar voor de iPhone. Het toestel kreeg een compleet nieuw uiterlijk. Apple verving plastic door glas en aluminium en introduceerde een retina-scherm dat aanzienlijk scherper was. De iPhone 4 was ook de eerste iPhone met een selfiecamera voor FaceTime. Aan de binnenkant zat Apple’s eerste zelf ontworpen A4-chip die met iOS 4 ook kon multitasken. Het toestel had ook de nodige problemen. De witte variant kwam veel later uit door problemen met de camera en Apple had zijn eerste gate te pakken: antennagate.

iphone 4 (2010)

iPhone 4s (2011): Siri en Steve

De S stond in 2011 voor Siri en misschien ook wel een beetje voor Steve Jobs. De Apple-oprichter overleed één dag na de introductie van de iPhone 4s op 4 oktober 2011. Siri was zijn tijd ver vooruit, maar sprak nog geen Nederlands. De iPhone 4s werd verder voorzien van een nieuwe 8-megapixelcamera en opnieuw ontworpen antenne die de problemen met een wegvallende verbinding oploste.

iphone 4s (2011)

iPhone 5 (2012): de moderne basis

In 2012 introduceerde Apple wat volgens velen nog steeds het meest iconische iPhone-ontwerp is. De iPhone 5 werd voorzien van een aluminium buitenkant en een nieuw 4-inch scherm. Volgens Apple het ideale formaat, omdat je het nog steeds met één hand kon bedienen. De iPhone 5 was ook de eerste iPhone met een Lightning-connector. Apple nam afscheid van de 30-pins connector en dat veroorzaakte nogal wat ophef door onbruikbare accessoires en kabels.

iphone 5 (2012)

iPhone 5s (2013): de moderne revolutie

Hoewel het ontwerp van de iPhone 5s op een gouden kleur na ongewijzigd was, ontketende Apple de met dit toestel de grootste revolutie. Vingerafdrukscanner Touch ID (tegenwoordig ook op iPad en Mac) werd geïntroduceerd en Apple maakte als eerste fabrikant een chip die volledig 64-bits was.

iphone 5s (2013)

iPhone 5c (2013): Vreemde, plastic eend

Naast de iPhone 5s kwam ook een goedkoper broertje uit. De iPhone 5c aan de binnenkant een iPhone 5, maar verpakt in een nieuwe kleurrijke buitenkant die Jony Ive als “unapologetically plastic” omschreef. Niet alleen de iPhone 5c was een grote sprong in design, ook iOS 7 dat tegelijkertijd uitkwam rekende af met het donkere skeuomorphisme van iOS. De interface werd dun, helder en plat.

iphone 5c (2013)

iPhone 6 en 6 Plus (2014): Eindelijk groter

Nadat Samsung talloze phablets op de markt had gebracht, volgde Apple volgens velen ‘eindelijk’ met een grotere telefoon. De iPhone 6 was 4,7-inch en had een platter, ronder en dunner ontwerp. De 5,5-inch iPhone 6 Plus bezorgde Apple zijn tweede ‘gate’. Door het nieuwe, platte ontwerp was de telefoon makkelijker buigbaar. Bendgate was het Apple-schandaal van 2014.

iphone 6 (2014)

iPhone 6s (2015): De diepte in

De S-telefoon bracht in 2015 twee nieuwigheden. Het scherm kreeg 3D Touch, waardoor het niet alleen lang, maar ook stevig in te drukken was. De camera werd verbeterd met Live Foto’s, al voelen die nog steeds een beetje als een gimmick. Belangrijker is dat Apple de telefoon van sterker alluvium maakte en ‘bendgate’ definitief de baas was.

iphone 6s (2015)

iPhone SE: (2016): Klein is fijn

Begin 2016 kwam Apple met een verrassing. In maart werd de iPhone SE onthuld, een kleine en goedkope iPhone die op de iPhone 5s lijkt. Aan de binnenkant was het toestel een combinatie van de iPhone 6s en iPhone 6. Het 4-inch scherm viel bij veel mensen die nog niet aan een grotere telefoon toe waren in de smaak, maar de toekomst bestaat uit grotere iPhones.

iphone se (2016)

iPhone 7 (2016): De basis voor de volgende revolutie

Waar de iPhone 5 de basis legde voor nieuwe innovaties zoals Lightning en Touch ID, legt de iPhone 7 de basis voor de volgende generatie. De Home-knop is niet langer fysiek, het toestel is waterbestendig en het 5,5-inch model heeft twee camera’s. Hoewel het uiterlijk niet veel afwijkt van de iPhone 6, legt de iPhone 7 de basis voor de volgende generatie iPhone en technieken als Augmented Reality die diepte gebruiken.

iphone 7 (2016)