16-inch MacBook Pro met nieuw scherm en toetsen­bord nu te koop

Bron: OneMoreThing

Apple heeft een nieuwe MacBook Pro uit de doeken gedaan. Het betreft niet zomaar een laptop, maar een nieuw model met een 16-inch scherm en vernieuwd toetsenbord. Hiermee is de eerste stap in het uitfaseren van het door problemen geplaagde vlindertoetsenboord gezet.

De 16-inch MacBook Pro valt verder op door zijn dunnere schermranden en de meest krachtige CPU en GPU tot nu toe. Met maximaal 8 cores, 64 GB RAM en maximaal 8 TB SSD is dit een laptop voor de veeleisende professional. Dit model vervangt de 15-inch MacBook Pro, maar is niet duurder.

16-inch MacBook Pro: nieuw toetsenbord

Het meest opvallende aan de nieuwe 16-inch MacBook Pro is ongetwijfeld het nieuwe toetsenbord. Apple heeft afscheid genomen van het toetsenbord met vlindermechanisme en is terug bij het schaarmechanisme. Dat wordt ook bij het Magic Keyboard voor de iMac en iMac Pro gebruikt. Verder valt op dat de esc-toets weer los van de Touch Bar is gehaald. Apple zegt dat de toetsen aanzienlijk stiller zijn dan die van de MacBook Pro met vlindertoetsenbord. 

Ook de pijltjestoetsen zijn aangepast, de “inverted T” is terug. Wat het makkelijker maakt om deze toetsen blind te vinden. Dit was een veelgehoorde wens van veel programmeurs die deze toetsen veelvuldig gebruiken om naar bepaalde stukken in hun code te gaan.

16-inch scherm met hogere resolutie

Het scherm is ook nieuw en 16-inch. De maximale helderheid is 500 nits, net als bij de andere MacBook Pro-modellen. Verder wordt uiteraard de P3-kleurenwergave ondersteund. Volgens Apple is dit het grootste Retina-notebookscherm ooit. De resolutie is 3072 x 1920 pixels en de pixeldichtheid is 226 ppi. De schermranden zijn ook wat dunner geworden, een welkome verbetering.

Krachtige specs

De nieuwe 16-inch MacBook Pro beschikt over 9e generatie Intel-processors en wordt geleverd met 6 en 8 cores, met een Turbo Boost van maximaal 5 GHz. Je kunt in deze Mac tot 64 GB RAM en 8 TB SSD-opslag (!) integreren. Binnenin zit een Radeon Pro 5000M met maximaal 8 GB VRAM. Dit is de eerste GPU die is gemaakt op een procedé van 7 nanometer. Dit alles moet zorgen voor een prestatiewinst van 80% tegenover de vorige high-end configuratie. Apple heeft de interne lay-out herzien om de warmteafvoer te verbeteren. Zo zijn de ventilatoren 35% groter.

Het audiosysteem bestaat uit zes luidsprekers, voorheen waren dat er vier. De batterij heeft een capaciteit van 100 Wh, de grootste in zijn soort in een Apple-notebook. Apple belooft dan ook een batterijduur van 11 uur bij het surfen op het web of het afspelen van video’s. 

Formaat, gewicht en aansluitingen

De afmetingen van de 16-inch MacBook zijn iets groter dan die van zijn voorganger de 15-inch. Het formaat van de 16-inch is: 1,62 cm hoog, 35,79 cm breed en 24,59 cm. diep met een gewicht van 2 kg. Het formaat van zijn voorganger, de 15-inch, was 1,55 cm hoog, 34,93 cm breed en 24,07 cm. diep met een gewicht van 1,83 kg. Een fractie groter, maar wel een inch meer beeldformaat.

De nieuwe 16-inch MacBook Pro heeft nog steeds 4 USB-C-poorten. Je hebt dus nog steeds dongles nodig, maar USB-C wordt geleidelijk steeds gangbaarder. Daarnaast mist de oplader nog steeds gemakken die bij oudere modellen wel aanwezig waren. Zo zijn er geen houders voor kabelbeheer of een LED die aangeeft dat de laptop aan het laden of opgeladen is. 

Prijs en verkrijgbaarheid 16-inch MacBook Pro

De 16-inch MacBook Pro vervangt het 15-inch model en is vanaf nu verkrijgbaar. De eerste leveringen vinden 26 en 27 november plaats. De vanaf-prijs is € 2.699,- en daar krijg je een 2,6‑GHz 6‑core Intel Core i7-processor van de 9e generatie voor. Verder is er standaard 16 GB 2666‑MHz DDR4‑geheugen aanwezig en levert Apple 512GB SSD-opslag. De GPU is een AMD Radeon Pro 5300M met 4 GB GDDR6-geheugen.

Dit is op zijn minst een verrassende prijs, want dit was ook de vanaf-prijs van de 15-inch MacBook Pro. Het instapmodel had daarbij echter slechts 256 GB SSD en een oudere AMD Radeon Pro 555X GPU. Je krijgt nu dus meer scherm, kracht en een beter toetsenbord voor je geld.