Aankondiging iPad 3 op 7 maart

ipad-3-achterkant

Apple zou plannen hebben om de volgende generatie iPad op woensdag 7 maart aan te kondigen. De datum kan kloppen, want 7 maart is een dag waarop geen evenementen zijn gepland in Yerba Buena Center in San Francisco, dezelfde plek waar Apple ook de eerste en tweede generatie iPad aankondigde. Het gerucht is afkomstig van de website iMore, die zich baseert op “een betrouwbare bron die in het verleden ook juiste informatie heeft gegeven”.

De bron bevestigt bovendien eerdere geruchten dat de iPad een Retina Display en een A6-processor zal krijgen. Ook andere geruchtensites (zoals The Loop) hebben laten weten dat 7 maart de meest waarschijnlijke datum is. Of de iPad 3 ook meteen vanaf 7 maart in de winkels ligt, is nog onzeker. The Wall Street Journal heeft er vannacht nog eens aan toegevoegd, dat de iPad 3 voorzien zal zijn van LTE-functionaliteit, een snelle internetverbinding. De Amerikaanse operators AT&T en Verizon zouden erop voorbereid zijn om een 4G-versie van de iPad te verkopen. De wereldwijde dekking van 4G laat echter nog te wensen over. Zo kun je in Nederland nog geen 4G-abonnement afsluiten bij de grote operators. In de VS kan dat wel, maar de dekking is voornamelijk beperkt tot de grote steden. Mocht de iPad 3 geen LTE-ondersteuning krijgen, dan is de iPhone 5 het volgende aangewezen apparaat om LTE-technologie te ondersteunen. Dat toestel wordt in de zomer of het najaar van 2012 verwacht.

ipad-display

Of er ook een quad-core processor in de nieuwe iPad zal zitten, is nog even de vraag. Apple zou een verbeterde en geoptimaliseerde versie van de dual-core ARM Cortex A9 kunnen gebruiken, die ook al deel uitmaakt van de Apple A5-processor. Maar in het verleden zijn in code ook al verwijzingen naar quad-core gevonden. Verdere onzekerheden zijn de aanwezigheid van een 5 of 8 megapixel camera en een HD-frontcamera voor FaceTime. Apple zal de prijs van de componenten laag willen houden, zodat ze de huidige instapprijs van $499/€479 kunnen handhaven. Het is mogelijk dat de iPad 2 als budgetmodel op de markt blijft en dan bijvoorbeeld $399/€379 gaat kosten.

The Wall Street Journal blaast ook het gerucht dat Apple een kleinere variant van de iPad wil maken nieuw leven in. Dit keer is er geen sprake van een 7-inch tablet, maar eentje van 8-inch. Dit zou overeen kunnen komen met geruchten over een 7,85-inch iPad met dezelfde schermresolutie als de iPad 2.