AirPlay 2: alles over Apple’s nieuwe standaard voor audio

AirPlay wordt vaak gebruikt voor het streamen van audio en video. Het protocol van Apple bestaat al sinds 2004 en krijgt binnenkort een grote vernieuwing. AirPlay 2 komt eraan en dit moet je weten over de nieuwe standaard voor audio.

Wat is AirPlay 2?

AirPlay 2 is Apple’s nieuwste oplossing voor het streamen van audio van een iOS-apparaat naar een Apple TV, HomePod of andere speaker. Het concurreert zowel met Bluetooth als Chromecast en Sonos. Apple heeft dus zowel een oplossing voor simpele streams als multiroom audio.

Wanneer komt AirPlay 2 naar iOS, macOS en tvOS?

Dat weet niemand. Apple plande de nieuwe standaard ooit voor iOS 11 in september, maar stelde de integratie onverwacht uit. In betaversies van iOS 11.3zat de nieuwe standaard voor audio kort, maar het maakte geen onderdeel uit van de definitieve versie van iOS 11.3.

De eerstvolgende mogelijkheid om AirPlay 2 toe te voegen is iOS 11.4. Apple heeft al eerder laten weten dat deze iOS-versie in juni uitkomt. De ontwikkeling van het protocol voor draadloze audio loopt daarmee bijna een jaar vertraging op.

En de AirPort Express?

Dat is een groot mysterie. Apple wil niet bevestigen of ontkennen dat AirPlay 2 naar de AirPort Express komt. Gezien Apple de productie van zijn draadloze routers naar verluidt gestopt heeft, achten wij een update onwaarschijnlijk.

Hoe werkt Multiroom audio?

Een van de grootste vernieuwingen is ondersteuning voor multiroom audio. Dat wil zeggen dat verschillende speakers (in verschillende kamers) ondersteund worden. Ze kunnen allemaal dezelfde audio spelen, of iets anders. Dit werkt op basis van de Woning-app. Daar maak je verschillende kamers aan en kun je vervolgens selecteren in welke kamer welke speaker staat. Bij het afspelen van een nummer kies je een of meerdere kamers.

En video dan?

Apple focust zich alleen op het verbeteren van audio. Video krijgt in een volgende versie van AirPlay wellicht weer aandacht.

Is AirPlay 2 ook stabieler?

In theorie wel. Er worden namelijk een aantal fundamentele zaken verbeterd. Een daarvan is de buffer. De eerste versie van AirPlay heeft een vaststaande buffer van 2 seconden. Is je netwerk brak of verdwijn je even buiten het bereik van je Wi-Fi-netwerk? Dan gaat de audio haperen. AirPlay 2 stuurt zoveel audio als het netwerk aan kan naar apparaten en speaker. Zo ontstaat een buffer van enkele minuten.

Dit zorgt er ook voor dat zaken als voor- en terugspoelen soepeler gaan. Speakers hoeven niet meer te wachten op nieuwe audio, maar kunnen gewoon vanaf een nieuw tijdstip beginnen met spelen.

Zijn er nog onderbrekingen van telefoontjes?

Nee. Als je audio via AirPlay 2 afspeelt, stopt de audio niet meer met spelen als je gebeld wordt. Dit komt omdat AirPlay zijn eigen audio-route binnen iOS krijgt die losstaat van zaken als telefoontjes, games en Siri. Binnen iOS het dit Longform Audio. Iedere app die zich registreert als longform audio krijgt een aparte route voor AirPlay.

Hoe werkt de bediening?

Niet veel anders dan bij de vorige versie van AirPlay. De grootste verandering is dat je in plaats van één speaker om te streamen straks meerdere speakers of kamers kunt selecteren. Het is met AirPlay 2 ook mogelijk om de muziek vanaf meerdere apparaten te bedienen. Leuk tijdens feestjes bijvoorbeeld.

Moeten apps aangepast worden?

Voor ontwikkelaars is er werk aan de winkels. Als ze hun apps niet aanpassen, blijft deze met de oude versie van AirPlay werken en zijn functies als multiroom audio en bediening vanaf meerdere apparaten niet beschikbaar.

Hoe is AirPlay 2 anders dan Sonos?

Sonos biedt net als AirPlay 2 functies voor multiroom audio en het delen van playlists met meerdere apparaten, maar dit werkt alleen binnen de Sonos-app. Met AirPlay 2 kun je straks vanuit iedere app streamen. Sonos heeft overigens al aangekondigd AirPlay 2 te gaan ondersteunen. Je kunt straks dus kiezen: de Sonos-app gebruiken of je speakers op basis van AirPlay 2 bedienen.

AirPlay 2 en andere speakers

Speakers hebben een firmware-upgrade nodig om met AirPlay 2 te werken. Bose was er als de kippen bij om een update aan te kondigen, maar andere fabrikanten zijn nog stil. Apple zegt dat ook fabrikanten Beats, Bang&Olufsen, Bose, Bluesound, Bowers & Wilkins, Denon, Dynaudio, Devialet, Definitive Technology, Marantz, McIntosh, Polk en Naim met speakers komen.

Of speakers een firmware-update krijgen, hangt af van de technische specificaties. Sommige speakers hebben genoeg geheugen en een krachtigere chip, anderen niet. Welke speakers een update krijgen is nog niet duidelijk. Sonos heeft in ieder geval al aangekondigd all-in te gaan op AirPlay 2.