Alles over de Apple Watch

Bron: iCulture

De Apple Watch is een smartwatch, die sinds april 2015 verkrijgbaar is in 9 landen. De Apple Watch (voorheen iWatch) werkt met apps en bevat allerlei sensoren, waarmee je bijvoorbeeld je hartslag en stappen kunt meten. De smartwatch is te koop vanaf € 399,=. In dit dossier lees je alles over de Apple Watch. Over de bediening, functies, apps en meer.

Apple Watch releasedatum

De Apple Watch wordt sinds 24 april 2015 verkocht in negen landen:

 • Australië
 • Canada
 • China
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Hong Kong
 • Japan
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten

Hier wordt de Apple Watch alleen verkocht in de online Apple Store. In juni zal het horloge ook in fysieke Apple Stores beschikbaar zijn. Het is wel mogelijk om de Apple Watch alvast uit te proberen in een buitenlandse Apple Store.

Op het moment is de Apple Watch nog niet in Nederland en België verkrijgbaar. Apple-CEO Tim Cook heeft wel gezegd dat de Apple Watch eind juni in een aantal andere landen zal worden aangeboden. De Apple Watch-verkoop in Nederland start op 17 juli. De Apple Watch is in een update ook al door Apple alvast Nederlandstalig gemaakt.

Apple Watch opslagcapaciteit

De Apple Watch is voorzien van 8GB opslaggeheugen, wat gedeeltelijk gebruikt kan worden om muziek en foto’s te bewaren. De mogelijkheden hiervoor zijn beperkt. Van de 8GB opslag mag je slechts 2GB gebruiken voor muziek en 75MB voor foto’s. De rest van de opslag wordt gebruikt voor bijvoorbeeld apps, het besturingssysteem en andere horlogefuncties.

Apple Watch batterijduur

De Apple Watch gaat doorgaans 18 uur mee bij normaal gebruik. Dit is genoeg om een dag lang de Apple Watch te dragen zonder op te laden, maar je moet hem ‘s avonds wel aan de adapter hangen. Je laadt de Apple Watch op met een magnetische kabel, die je achterop het horloge bevestigt.

Apple Watch functies

Je hebt met de Apple Watch allerlei functies tot je beschikking. Hieronder zie je een greep uit de mogelijkheden:

 • Notificaties ontvangen, bijvoorbeeld waarschuwingen voor afspraken;
 • Datum en tijd opvragen, zoals bij een normaal horloge;
 • Wekker: er zit een stille wekkerfunctie in waarbij je zachte tikjes op je pols krijgt;
 • Gezondheidstracker, voor het vastleggen van zaken rond ziekte en stress;
 • Activiteitentracker, om te kijken of je genoeg beweegt (je kunt een tikje op je pols krijgen als je te lang stilzit);
 • Sporttracker, om hardlopen en andere sporten vast te leggen;
 • Afstandsbediening voor apparaten in huis, zoals lampen bedienen;
 • Informatieschermpje voor weerbericht, aandelen, sportuitslagen en dergelijke;
 • Tekeningen en hartslag uitwisselen met andere mensen.
apple-watch-wit

Apple Watch uitvoeringen

De Apple Watch is verkrijgbaar in meerdere modellen:

apple watch stijl 3
  • De Apple Watch Sport is gemaakt van lichtgewicht aluminium en heeft geen saffierglas. Dit model wordt geleverd met een siliconen horlogebandje. Dit is het instapmodel met een vanafprijs van €399.
apple watch stijl 2
  • Het standaardmodel Apple Watch is gemaakt van gepolijst staal en is voorzien van saffierglas. Dit is de middenklasser in het assortiment.
apple watch stijl 5
 • De Apple Watch Edition is gemaakt van 18-karaats goud. Deze zal tussen de €11.000 en €18.000 gaan kosten. De speciaal verkrijgbare horlogebandjes zijn voorzien van een sluiting van 18-karaatsgoud.

 

Waterbestendigheid Apple Watch

Apple heeft de Apple Watch spatwaterdicht gemaakt. Het horloge is daarom te gebruiken in de regen en in de douche. Daarnaast is het horloge prima bestand tegen zweet. Hoewel de Apple Watch officieel niet bedoeld is om mee te zwemmen, bleek het horloge hier bij sommigen prima tegen bestand.

Horlogebandjes voor de Apple Watch

Apple heeft diverse horlogebandjes voor de Apple Watch uitgebracht. Je kunt per model zes verschillende horlogebandjes kopen, die Apple ook los verkoopt. De lederen horlogebandjes voor de Apple Watch worden gemaakt in Nederland. Kijk hier voor de Europese prijzen van de horlogebandjes.

Horlogebandjes zijn verkrijgbaar in de maten S, M en L. Apple heeft een handleiding online gezet, waarmee je kunt zien welke maat het meest geschikt is. Je moet daarvoor de omtrek van jouw pols meten.

horlogebandjes-grootte

Apple Watch draadloos opladen

De Apple Watch heeft geen aansluitpoorten. In plaats daarvan is er een speciale magneetlader die je achterop de Apple Watch bevestigt.

De batterijduur van de Apple Watch is 18 uur bij normaal gebruik.

apple watch met oplader

 

Apple Watch bediening

Je kunt de Apple Watch op drie verschillende manieren bedienen:

 • Via het drukgevoelige aanraakscherm
 • Via de digitale kroon
 • Via de spraakassistent Siri

 

1. Drukgevoelig aanraakscherm

vinger apple watch

De Apple Watch heeft een aanraakscherm van saffierglas, een materiaal dat bijna net zo hard is als diamant. Hierdoor raakt het scherm niet snel gekrast. Dat is wel zo handig voor een apparaat dat de hele dag om je pols zit. Alleen bij het goedkoopste model (Apple Watch Sport) is geen saffierglas aanwezig, in alle andere modellen wel.

Het aanraakscherm van de Apple Watch heeft iets bijzonders: het is niet alleen aanraakgevoelig, zoals je van de iPhone gewend bent. Het scherm is ook drukgevoelig. Door harder te drukken reageert een app anders, waardoor er meerdere mogelijkheden zijn om te bedienen en acties door te geven. Apple gebruikt hiervoor de nieuwe Force Touch-druksensor.

2. Digitale kroon

Apple Watch Crown 2

Aan de zijkant van de Apple Watch zit een kleine draaiknop genaamd de digitale kroon (‘digital crown’) waarmee je de interface bedient. Deze kroon gebruik je om te kunnen inzoomen en items te selecteren. Op deze manier wil Apple de bedieningsmogelijkheden nog verder uitbreiden. Volgens Apple is dit een vereiste, omdat het scherm van de Apple Watch veel kleiner is dan de iPhone, waardoor aanraking niet altijd praktisch is.

Je kunt de kroon bijvoorbeeld gebruiken om in of uit te zoomen op een kaart, omdat je de normale knijpbeweging onhandig zou zijn. Je kunt de kroonknop indrukken om terug te gaan naar het iconenscherm van de Apple Watch. Opvallend aan de digitale kroon is dat deze per model een verschillende kleur heeft.

3. Siri

Weerbericht via Nederlandse Siri op de Apple Watch

Apple heeft ondersteuning voor Siri toegevoegd aan de Apple Watch, zodat je bijvoorbeeld aan het horloge kunt vragen of er pizzeria’s in de buurt zijn en wat voor weer het wordt. Aanvankelijk bood WatchOS nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal, waardoor je Siri-opdrachten in het Engels moest uitspreken. Sinds de update Watch OS 1.0.1 is Siri ook in het Nederlands te gebruiken. Je kunt de vragen dus gewoon in je eigen taal formuleren.

Apple Watch ook voor linkshandigen

apple-watch-linkshandig

De Apple Watch is ook geschikt voor linkshandige gebruikers. Zij kunnen de Apple Watch een halve slag draaien, zodat de kroon linksonder zit. Ook de horlogebandjes zijn andersom te bevestigen, zodat de sluiting op een natuurlijke manier valt.

Het scherm van de Apple Watch roteert uiteraard ook een halve slag mee, zodat je comfortabel het scherm kunt aflezen. Bij de ingebruikname van de Apple Watch geef je aan om welke pols je het horloge wilt gebruiken, zodat de interface meteen wordt aangepast.

Apple Watch als verlengstuk van je iPhone

Apple Watch 4

De Apple Watch is vooral een verlengstuk voor je iPhone. Je hebt dus een iPhone nodig om het horloge goed te kunnen gebruiken. De twee apparaten werken op een slimme wijze met elkaar samen: krijg je bijvoorbeeld een tekstbericht op de iPhone binnen, dan wordt deze op de Apple Watch getoond. Je kunt vervolgens op het horloge reageren met korte, vooraf geschreven berichten of een antwoord dicteren via Siri. Bij gebruik van je iPhone-camera kun je het horlogescherm gebruiken als viewfinder. Heb je een Apple TV, dan kun je deze vanaf de Apple Watch bedienen. Ben je een e-mail op je horlogescherm aan het lezen, dan kun je deze gelijk op de iPhone openen om te reageren.

Apps installeren doe je ook via de iPhone. Er zal een speciale app voor de iPhone verschijnen waarmee je de Apple Watch kunt instellen. Met die app zet je ook andere geschikte apps van externe ontwikkelaars op de Apple Watch.

Geschikte iPhones voor de Apple Watch

apple-watch-vierkant

De Apple Watch werkt nauw samen met de iPhone. Je moet beschikken over een van de volgende toestellen:

 • iPhone 5
 • iPhone 5s
 • iPhone 5c
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus

 

Apple Watch: de hardware

De Apple S1 in een Apple Watch

Alle hardware van de Apple Watch zit samengepakt in één chip, met de naam Apple S1. Dit ene onderdeel bevat 30 componenten, waaronder draadloze chips, audioversterkers en de processor van de Apple Watch. Dit is in feite het hart van de Apple Watch. Daarnaast bevat het horloge de Taptic Engine – een zeer gevoelige trilmotor die het gevoel geeft op je pols te tappen. Een notificatie van de Apple Watch voelt hierdoor kort maar krachtig, waardoor er geen hard trillend apparaat aan je arm hangt.

Gezondheidssensoren in de Apple Watch

apple watch water

Achterop de smartwatch zitten sensoren, die direct contact maken met je huid. Hiermee wordt onder andere je hartslag vastgelegd, die wordt doorgegeven aan de Gezondheidsapp zodat je inzicht krijgt in je medische conditie. Het is ook mogelijk om je hartslag te versturen naar andere gebruikers, zodat je bijvoorbeeld je enthousiasme met iemand kunt delen. Een bewegingssensor laat je daarnaast bijhouden hoeveel stappen je op een dag loopt. Naar verluidt was Apple van plan om veel meer gezondheidssensoren in te bouwen. Sommige sensoren bleken echter niet betrouwbaar genoeg, waardoor Apple ze achterwege moest laten in de eerste generatie Apple Watch.

Op de Apple Watch zelf vind je de gezondheidsdata terug in twee apps: Fitness en Workout. Fitness verzamelt informatie over je algemene gezondheid, terwijl Workout je helpt met sportoefeningen.

Kaarten-app op de Apple Watch

Apple Watch kaarten

Op de Apple Watch is ook een Kaarten-app aanwezig, waardoor je het horloge kunt gebruiken om bijvoorbeeld op de fiets te navigeren. Apple heeft een handige truc bedacht zodat je niet op het horloge hoeft te bekijken: als je links moet afslaan trilt het horloge anders dan wanneer je rechtsaf moet saan.

WatchKit en apps van derden

De Apple Watch heeft een aantal standaard meegeleverde horloge-apps, maar externe ontwikkelaars hebben ook de mogelijkheid om zelf allerlei apps te maken. Hiervoor moeten de ontwikkelaars gebruik maken van WatchKit, een ontwikkelkit voor software. Apps kunnen bijvoorbeeld notificaties naar het horloge sturen. Op dit moment zijn alleen eenvoudige apps mogelijk, omdat ontwikkelaars de diverse sensoren van de Apple Watch niet mogen uitlezen. Apps die al zijn aangekondigd hebben betrekking op nieuws lezenen het weerbericht raadplegen.