Apple brengt iOS-update uit die locatietracking aanpast

Bron: Tweakers.net

Apple heeft met iOS 4.3.3 een nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem uitgebracht. De update maakt een einde aan het opslaan van locatiegegevens in een database via iTunes. Apple raakte eerder in opspraak vanwege deze database.

In iOS 4.3.3 worden locatiegegevens bij het synchroniseren niet langer naar de desktop gekopieerd, en wordt er daarnaast geen locatiedata meer bijgehouden als gebruikers ervoor hebben gekozen om locatiediensten uit te zetten. Locatiegegevens worden nog steeds bijgehouden in een cache op het iOS-apparaat zelf, maar deze wordt in versie 4.3.3 verkleind. De update is geschikt voor derde en vierde generatie iPod Touch, iPhone 3GS, iPhone 4 en zowel de eerste als tweede generatie iPad.

Apple raakte eerder in opspraak toen bleek dat er locatiegegevens bijgehouden werden op de mobiele apparaten van het bedrijf uit Cupertino. Deze werden bij het synchroniseren met iTunes naar de desktop gekopieerd. Onderzoekers slaagden erin om de data uit te lezen. Apple gaf aan dat het de locatie van iPhones en iPads niet bijhoudt, maar lijkt nu toch op de kritiek te reageren door de locatietracking op iOS aan te passen. Mogelijk doet de iPhone-maker dit omdat verscheidene overheden al onderzoeken zijn gestart naar de praktijken van Apple.

Ook Googles mobiele besturingssysteem Android blijkt locatiegegevens bij te houden. Daar worden de gegevens echter niet gesynchroniseerd met de desktop, en bevatten de logs een beperkt aantal entrys. Het is mogelijk dat Google in een reactie op Apple ook veranderingen doorvoert in hoe het met locatiegegevens omgaat.