Apple brengt Mac OS X Lion in juli uit

Bron: Tweakers.net, maandag 6 juni 2011

Mac OS X Lion kan vanaf juli worden aangeschaft en zal 30 dollar kosten. De nieuwe OS X-versie komt niet op een fysiek schijfje, maar kan alleen via de Mac App Store worden aangeschaft. Developers kunnen er al langer mee aan de gang.

Lion is de eerste Mac OS X-versie die niet op een fysiek schijfje beschikbaar is: de update, met een grootte van circa 4GB, kan enkel via de Mac App Store worden aangeschaft. De update is vanaf juli voor 29,99 dollar te koop. Hoeveel Lion in euro’s zal kosten, is vooralsnog onduidelijk. Lion draait alleen op nieuwere Macs met cpu’s uit de Core- en Xeon-series van Intel.

Volgens Apple bevat OS X Lion circa 250 nieuwe features, waarvan Apple er tijdens de keynote op zijn Worldwide Developers Conference een tiental uitlichtte. Een aantal van de nieuwe Lion-features werd vorig jaar oktober al onthuld. Zo was al bekend dat Lion betere ondersteuning voor multitouch-gestures heeft, waardoor gebruikers bijvoorbeeld op dezelfde manier als op de iPhone en iPad kunnen inzoomen of met één veeg hun bookmark-toolbar te voorschijn kunnen halen.

Gestures kunnen ook worden gebruikt om te wisselen tussen applicaties, ook als die in fullscreen-modus draaien. Ontwikkelaars kunnen voor Lion bovendien eenvoudiger fullscreen-applicaties ontwikkelen. Apple heeft ook een aantal van zijn eigen applicaties voor fullscreen geschikt gemaakt, waaronder Safari, Mail, iCal en iTunes. De interface van de Mail-app heeft daarnaast een update gekregen; de applicatie doet nu sterk denken aan de iOS-mailclient en heeft een betere zoekfunctie.

Mac OS X Lion -- iPhoto Mac OS X Lion -- Mail Mac OS X Lion -- Autosave Mac OS X Lion -- Launchpad Mac OS X Lion -- Mission Control Mac OS X Lion -- Resume

Niet helemaal nieuw is Mission Control, waarmee een overzicht van alle draaiende applicaties kan worden opgeroepen. Dit is in feite een verbeterde versie van Exposé, waarmee hetzelfde kon; het grootste verschil is dat de vensters kunnen worden gegroepeerd. Gebruikers kunnen de vensters per applicatie groeperen of een eigen ‘space’ aanmaken, waar ze hun vensters in kwijt kunnen.

Een toevoeging die aan iOS doet denken, is de ‘Launchpad’-feature, die gebruikers een overzicht van al hun applicaties geeft en die erg doet denken aan het iOS-startscherm. Bovendien wordt de staat van applicaties bewaard wanneer gebruikers deze sluiten: als ze hem opnieuw openen, start de applicatie weer precies zoals hij is achtergelaten.

De inhoud van documenten wordt eveneens automatisch opgeslagen, tenzij gebruikers een document locken. Daarbij worden oudere versies van documenten eveneens bewaard en kunnen die met behulp van een interface die aan Time Machine doet denken weer worden teruggehaald. Het is onduidelijk hoe ontwikkelaars deze functionaliteit in hun applicaties kunnen bouwen. De Mac App Store, waar gebruikers software kunnen kopen, krijgt tot slot ondersteuning voor pushnotifications, het draaien van software in sandboxes en het doen van in-app-betalingen.