Apple brengt nieuwe iPhone 4S eind oktober in Nederland uit

Bron: Tweakers.net, dinsdag 4 oktober 2011

Apple heeft op een eigen evenement op het hoofdkantoor in Cupertino de iPhone 4S aangekondigd. De grootste nieuwe feature is de spraakbesturing, die Siri zal heten. Apples nieuwste smartphone komt 28 oktober in Nederland op de markt.

De spraakbesturing werkt door middel van commando’s in natuurlijke taal, waardoor gebruikers moeten kunnen praten met hun telefoon. Via de spraakbesturing kunnen apps worden opgestart, sms’jes en mails worden gelezen en beantwoord en instellingen worden aangepast.

Apple demonstreerde de functie door onder andere het weerbericht op te vragen, een alarm in te stellen en een Grieks restaurant te zoeken. Daarnaast werd via Siri een sms-conversatie gevoerd die uitmondde in het inplannen van een afspraak. De spraakbesturing komt voort uit de overname van softwaremaker Siri enige tijd geleden. Siri werkt met de talen Engels, Frans en Duits, Nederlands wordt vooralsnog niet ondersteund.

Apples iPhone 4S wordt uitgerust met een dualcore-processor: de eigen A5-soc die ook dienst doet in de iPad 2. De iPhone 4 draaide op een Apple A4-soc, een singlecore-processor met een onbekende kloksnelheid, die volgens schattingen rond 750MHz ligt. De gpu in de A5 is volgens Apple zeven keer sneller dan zijn voorganger. Apple maakte niet bekend op welke snelheid de 4S is geklokt.

De snellere hardware heeft volgens Apple geen negatief effect op de accuduur, deze zou zelfs beter zijn. De iPhone 4S moet acht uur kunnen bellen over een 3g-verbinding, een uur langer dan de iPhone 4. De tijd die via een wifi-verbinding gesurfd kan worden is met negen uur wel een uurtje korter dan bij de iPhone 4.

De 4S heeft grotendeels hetzelfde design als de iPhone 4. Wel zit er een verschil in het antennesysteem: in plaats van een inkeping aan elke zijkant en eentje aan de bovenkant heeft de iPhone 4S twee inkepingen aan beide zijkanten. Dat design voor de antenne was eerder te zien bij de cdma-versie van de iPhone 4, die in januari werd aangekondigd. Deze aanpassing was nodig omdat de iPhone 4S een zogenaamde ‘world phone’ is en zowel met gsm- als cdma-netwerken overweg kan. Het nieuwe antennesysteem kan snelheden tot 14.4Mbps over hsdpa-netwerken halen. Bij de iPhone 4 ligt de maximale downloadsnelheid op 7,2Mbps

Apple heeft de resolutie van de camerasensor ten opzichte van de iPhone 4 verhoogd van 5 naar 8 megapixel. Ondanks de hogere pixeldichteid is de nieuwe sensor volgens Apple in staat om 73 procent meer licht op te vangen. De nieuwe lens bestaat uit vijf elementen en heeft een maximale diafragma-opening van f/2.4 in kleinbeeldtermen. Het maken van een foto duurt 1,1 seconde en opvolgende foto’s hebben slechts een halve seconde nodig. De 4S is daarnaast in staat om video’s in 1080p-resolutie op te nemen. De camera maakt daarbij gebruik van beeldstabilisatie, vermoedelijk op softwareniveau.

Apple gaat de iPhone 4S in 16GB-, 32GB- en 64GB-edities voeren die in Amerika met een tweejarig abonnement respectievelijk 199, 299 en 399 dollar gaan kosten. Daarnaast blijft Apple de 8GB iPhone 3GS verkopen en ook komt er een 8GB-variant van de iPhone 4. In Amerika zal de 4S vanaf 14 oktober te krijgen zijn, Nederland volgt eind deze maand op de 28e.

De iPhone 4S lekte korte tijd voor de keynote uit via de Japanse site van Apple, schrijft 9to5 Mac. Daarbij stonden ook kleine afbeeldingen van het toestel. De nieuwe iPhone zal geleverd worden met de definitieve versie van iOS 5, die onder meer een nieuw notificatiesysteem, webopslagdienst iCloud en draadloze backup en synchronisatie ondersteunt.