Apple kondigt iOS 5 aan voor iPhone, iPod en iPad

Bron Tweakers.net, maandag 6 juni 2011

Apple heeft op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC een nieuwe versie van iOS aangekondigd voor de iPhone, iPod en iPad. De nieuwe versie biedt onder meer over-the-air updates voor iOS en een nieuw systeem voor notificaties.

De iPhone, iPod en iPad kunnen na iOS 5 van een systeemupdate worden voorzien zonder tussenkomst van iTunes of een desktop of laptop, aldus de fabrikant. De updates bevatten bovendien alleen de wijzigingen, waardoor ze kleiner zijn dan de volledige systeemupdates die Apple tot nu toe beschikbaar stelde. Ook kunnen iOS-devices vanaf versie 5 via wifi synchroniseren met iTunes.

Het nieuwe Notification Center combineert notificaties van alle applicaties in een menu. Dat menu kan – net als bij Android – tevoorschijn worden getoverd door de bovenste balk omlaag te trekken. De notificaties zijn bovendien zichtbaar in het lockscreen. Daarnaast kan de gebruiker multitasken door met drie vingers de applicatie naar links of naar rechts te vegen, een functie die eerder opdook in een bèta van iOS 4.3. Een pinch-gebaar met vier vingers brengt de gebruiker altijd terug op het thuisscherm.

Op het lockscreen is ook een snelkoppeling te vinden naar de camera om sneller een foto te kunnen maken. Die feature was eerder te vinden in HTC’s Android-skin Sense, waar de gebruiker vier snelkoppelingen op het lockscreen kan neerzetten. De camera staat daar standaard bij. Foto’s kunnen voortaan worden genomen met de Volume Up-knop. Plaatjes kunnen bovendien op het iOS-device worden bewerkt met een ingebouwd programma.

Apple heeft in iOS 5 bovendien een eigen WhatsApp-alternatief gebouwd: iMessage. Daarmee kunnen teksten, foto’s en video’s realtime worden uitgewisseld tussen gebruikers van iPhones, iPods en iPads.

Ook nieuw is Newsstand, een gedeelte van de iTunes Store waarin tijdschriften en kranten kunnen worden gedownload. Deze uitgaven kunnen ook ongemerkt op de achtergrond worden binnengehaald. Het is onduidelijk of Nederlandse kranten en tijdschrijften ook verkrijgbaar zijn, maar vermoedelijk is dat niet het geval. Ook heeft iOS vanaf versie 5 betere Twitter-integratie, waardoor foto’s en video’s rechtstreeks vanaf de camera-applicatie kunnen worden geüpload.

De mobiele versie van Safari heeft net als de desktopversie een Reader-functie gekregen. Met een druk op de knop wordt een artikel op een site van zijn layout ontdaan, waardoor het zonder afleidende elementen gelezen zou kunnen worden.

Daarnaast krijgt iOS 5 reminders: een digitale versie van post-its, met ingebouwd alarm dat afgaat op een bepaalde tijd of als de gebruiker op een bepaalde plaats komt. Aan de Mail-client is bovendien s/mime toegevoegd, een manier om mails in html-formaat van encryptie te voorzien. Ook is er voor de iPad een nieuw toetsenbord in iOS 5 gebouwd. Die toont beide helften van het toetsenbord aan beide kanten van de iPad halverwege het scherm, waardoor het met twee duimen bediend kan worden. Tot slot is gamesplatform Game Center voorzien van een systeem, waarmee turn based games gespeeld kunnen worden.

De nieuwe versie van het besturingssysteem komt uit voor de iPhone 3GS, iPhone 4 en de iPod touch-varianten uit 2009 en 2010. Ook beide versies van de iPad worden ondersteund. Ontwikkelaars kunnen een bèta-versie van iOS 5 al maandagavond downloaden, de definitieve versie komt dit najaar uit. Volgens veel geruchten zal dan ook een nieuwe iPhone in de winkels komen.

De aankondiging van iOS 5 komt niet als een verrassing. In een vooraankondiging had Apple al laten weten dat de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem tijdens de keynote zou worden gepresenteerd. Daarnaast had het bedrijf uit Cupertino al laten weten dat iCloud zou worden aangekondigd en er meer informatie over Mac OS X 10.7 Lion zou worden gegeven.

De presentatie van de nieuwe iOS is dit jaar wel laat. De vorige versies van het besturingssysteem, iPhone OS 3 en 4, werden telkens op een aparte bijeenkomst vroeg in het voorjaar getoond. De updates begonnen vervolgens in juni voor oudere apparaten, waarna bijna gelijktijdig een nieuwe iPhone gelanceerd werd.

iOS 5: notification iOS 5: notification iOS 5: News StandiOS 5: reminders
iOS 5: camera op lockscreen iOS 5: foto's editen iOS 5: foto's editeniOS 5: duimtoetsenbord
iOS 5: OTA updates iOS 5: turn based gamesiOS 5: notification