Apple kondigt iOS 6 aan voor iPhone, iPad en iPod touch

Bron: Tweakers.net, maandag 11 juni 2012 20:50

Apple heeft op zijn eigen WWDC-ontwikkelaarsevent iOS 6 aangekondigd. De nieuwe versie biedt onder meer integratie met Facebook. Apple brengt iOS 6 uit voor de iPad 2 en nieuwe iPad, iPhone 3GS, 4 en 4S en de nieuwste iPod touch.

De eerste iPad en oudere modellen van de iPod touch vallen daarmee buiten de boot. Apple lijkt alleen de hardware die nu nog in de winkel ligt te voorzien van de nieuwe iOS-versie: zo wordt de iPhone 3GS nog wel verkocht, maar de nieuwere eerste iPad niet. Het nieuwe iOS 6 is voor ontwikkelaars vanaf maandag te downloaden in een testversie. De officiële release staat voor het najaar op het programma.

Apple brengt in iOS 6 onder meer de langverwachte integratie met Facebook. Dat werkt ongeveer hetzelfde als met Twitter, dat sinds iOS 5 in Apples mobiele besturingssysteem is verweven. Na inloggen kunnen systeemapps van de login gebruik maken, waardoor bijvoorbeeld een foto snel gedeeld kan worden op Facebook. Ook kunnen apps in de App Store worden ‘geliked’ en kun je zien welke apps Facebook-contacten ‘leuk’ hebben gevonden. Ook worden Facebook-evenementen getoond in de kalender, iets dat Android en Windows Phone al langer ondersteunen. Facebook-contacten zullen ook verschijnen in de contactenlijst.

Daarnaast heeft Apple in zijn Kaarten-app de kaarten van Google Maps vervangen voor eigen kaarten. Ook worden er nieuwe functies aan toegevoegd, zoals een 3d-modus om steden met een ‘bird’s eye view’ te bekijken. Ook komt er navigatie in de app, al is het onduidelijk of en wanneer dat ook in Nederland zal werken. De aanwijzingen worden gelezen door virtuele assistent Siri. Daarnaast zit er verkeersinfo in de app, dat te zien is aan rode balken bij files.

In Safari zijn ook enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo worden tabbladen automatisch via iCloud gesynchroniseerd en wordt de zoekbalk in de adresbalk gestopt, zoals in de browser voor Android al jaren het geval is. Daarnaast kunnen websites ook in landscape in fullscreen bekeken worden. Ook is een Niet Storen-knop toegevoegd aan de Instellingen en kan een telefoontje met een nieuwe knop snel worden beantwoord met een berichtje.

Nieuw is de app Passbook, een overzicht van mobiele toegangstickets en klantenkaarten. De app werkt met gps, waardoor een qr-code op het lockscreen kan worden getoond als de gebruiker op de plek van bestemming aankomt, bijvoorbeeld een bioscoop, koffiehuis of winkel.

Apple maakt het delen van Photo Streams in iOS 6 mogelijk. De Photo Stream kan gedeeld worden met contactpersonen, die ook kunnen reageren op foto’s. Videobeldienst Facetime werkt in iOS 6 voor het eerst over 3g. Ook worden het telefoonnummer en Apple ID gecombineerd, waardoor een Facetime-telefoontje op een iPhone kan worden beantwoord op een iPad of Mac. Ook is ‘VIP Mail’ toegevoegd aan de mail-client, een feature die ook in OS X Mountain Lion zit. Daarmee wordt mail van bepaalde contactpersonen van een ster voorzien. Ook wordt het ‘vlaggen’ van mail ondersteund.

Ook heeft Apple aanpassingen gemaakt in spraakbesturing Siri. Zo kan de ‘virtuele assistent’ nu apps starten, iets dat in iOS 5 niet mogelijk was. Ook moet een knop in diverse automodellen komen om Siri te starten vanaf het stuur, zodat de bestuurder de iPhone kan besturen zonder naar de iPhone te kijken of hem aan te raken. Er komen veel nieuwe talen bij waarin Siri zal werken, maar Nederlands zal ook in iOS 6 vooralsnog niet worden ondersteund. Siri gaat wel werken op iPads, maar alleen op de ‘nieuwe’ iPad met retina-scherm. Apple maakte bekend dat iOS-apparaten tot nu toe in totaal 365 miljoen keer verkocht zijn.