Apple onthult nieuwe iPad Pro met M1 en indrukwekkend miniled display

Bron: OneMoreThing

Apple heeft tijdens het Spring Loaded event de gloednieuwe iPad Pro aangekondigd. Ditmaal met de M1-chip en, als je voor de 12.9-inch versie gaat, miniled. Laatstgenoemde gaat € 1209,= kosten. Het 11-inch model met regulier lcd display kost € 899,=.

Eind vorig jaar onthulde Apple dan eindelijk hun eigen M1 chip. In eerste instantie alleen voor de MacBook, maar daar zijn vandaag twee apparaten bijgekomen. De nieuwe chip is binnenkort ook te vinden in de vernieuwde iMac en de iPad Pro. Vooral dat laatste komt toch wel als een verrassing.

De nieuwe iPad Pro mét M1 chip

In het verleden draaide de iPad Pro altijd op een opgevoerde versie van de iPhone-processor. Daar komt nu dus verandering in, en dat maakt de nieuwe iPad Pro de krachtigste tablet ooit. Zo is hij grafisch gezien 40% sneller dan zijn voorganger en zelfs 1.500x sneller dan de allereerste iPad. Dit is de ultieme tablet om op te gamen (met PS5- en Xbox Series X-controller ondersteuning), grafische programma’s op te draaien en andere zware taken.

Wat verder vooral opvalt is het scherm van de grotere versie. Het 12,9 inch model beschikt namelijk over een miniled-scherm. Apple noemt dit zelf Liquid Retina XDR. Dit wil zeggen dat er achter het scherm 10.000 kleine leds zitten. Aanzienlijk meer dan bij zijn voorganger, toen waren het er maar 72. Hierdoor zijn er 1.596 zones die afzonderlijk van elkaar gedimd kunnen worden.

Een ongekend mooi miniled-display

Dit zie je ook terug in de specificaties. Zo heeft hij een contrast ratio van 1.000.000:1, een maximale helderheid van 1600 nits, True Tone, P3 Wide Color, Extreme Dynamic Range en Pro Motion. Een zeer indrukwekkend scherm dat je het beste kunt vergelijken met de Pro Display XRR.

Aan de voorkant zien we nog een upgrade, namelijk de camera. Dit is nu een 12-megapixel-camera met groothoeklens en een beeldhoek van 122 graden. Daarbij hoort ook een nieuwe functie genaamd Center Stage. De nieuwe iPad Pro houdt in de gaten waar je bent en zorgt dat je altijd in beeld bent. Zo blijf je in het midden van het frame. Komen er meerdere mensen in beeld? Dan ziet de tablet dat en zoomt hij uit zodat iedereen te zien is. Zo hoef je niet meer je iPad Pro te bewegen om in beeld te blijven.

5G, Thunderbolt en meer

Het camerasysteem inclusief LiDAR scanner aan de achterkant is grotendeels ongewijzigd. Wel kun je daar dankzij de krachtige M1 chip meer uithalen. Wat wel nieuw is, is de toevoeging van 5G. Zo kun je straks overal en altijd optimaal genieten van je nieuwe iPad Pro.

En dat is niet het enige wat sneller is geworden. Ook de poort aan de onderkant heeft een upgrade gekregen. Deze heeft nu Thunderbolt- en USB 4-ondersteuning in de USB-C-poort. Vooral handig als je gebruik maakt van externe schermen en opslag. Dat laatste zul je niet snel nodig hebben. De nieuwe iPad Pro komt namelijk met maximaal 2TB.

iPad Pro: prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe versies van de iPad Pro met M1 chip zijn vanaf vrijdag te bestellen. Voor de 11-inch versie betaal je € 899,=. Het topmodel met een 12.9-inch miniled-scherm kost € 1.209,=. Wanneer je er eentje bestelt, heb je ‘em halverwege mei in huis. Meer informatie over de nieuwe iPad Pro vind je op de site van Apple.