Apple start verkoop Mac OS X 10.7 Lion

Bron: Tweakers.net woensdag 20 juli 2011

Apple heeft woensdag Mac OS X Lion uitgebracht. De fabrikant heeft onder andere de onderdelen Launch Pad, Mission Control en Air Drop toegevoegd. Het besturingssysteem wordt voor 23,99 euro via de Mac App Store uitgebracht.

Mac OS X Lion draagt versienummer 10.7 en is daarmee de opvolger van Snow Leopard. Die laatste versie is nodig om te kunnen upgraden; gebruikers van Mac OS 10.5 Leopard moeten dus eerst upgraden naar 10.6.6. Lion ondersteunt alleen nog 64bit-systemen en er is minimaal 2GB geheugen nodig om het te kunnen draaien.

“Mac OS X meets the iPad”, zei Apple-topman Steve Jobs bij de aankondiging van Lion, vorig jaar. Een van de resultaten van deze insteek is het onderdeel Launch Pad, dat de applicaties van het OS weergeeft op een manier die sterk lijkt op de app-interface van de iPad. Ook heeft Apple de multitouch-mogelijkheden uitgebreid.

Mac Os X 10.7 Lion Mac Os X 10.7 Lion Mac Os X 10.7 Lion Mac Os X 10.7 Lion Mac Os X 10.7 Lion Mac Os X 10.7 Lion Mac Os X 10.7 Lion

Een andere toevoeging, Mission Control, toont alle openstaande vensters, Spaces en het Dashboard. Dit moet gebruikers een snel en eenvoudig overzicht geven van alles wat op zijn systeem draait. Uitgebreidere Autosave-mogelijkheden moeten voorkomen dat gebruikers werk verliezen, terwijl ze makkelijk oudere versies moeten kunnen openen.

Apple heeft het delen van bestanden tussen Mac-systemen eenvoudiger gemaakt met Airdrop. Met deze applicatie kunnen gebruikers bestanden vanuit de Finder via een wifi-verbinding naar andere Macs sturen. Overige wijzigingen en verbeteringen betreffen onder meer de Mail-client, versleutelingsmogelijkheden, Screensharing en QuickTime. Server is nu een standaardonderdeel van Mac OS X, maar gebruikers moeten wel 49,95 dollar betalen om het te ontsluiten. Een uitgebreide opsomming van de nieuwe features staat in de review ‘Mac OS X 10.7 Lion: voor de leeuwen’ op Tweakers.net.