Apple stoot Nokia van troon als marktleider smartphones

Bron Tweakers.net, donderdag 21 juli 2011

Apple is de nieuwe wereldwijde marktleider op het gebied van smartphones. Voormalig marktleider Nokia verkocht in het tweede kwartaal 16,7 miljoen smartphones; Apple wist in hetzelfde kwartaal 20 miljoen iPhones te verkopen.

Nokia verkocht in het afgelopen kwartaal 34 procent minder smartphones dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.¬†Volgens Nokia-ceo Stephen Elop komt de sterke daling, doordat Nokia in een overgangssituatie zit. De fabrikant heeft aangegeven dat Symbian op termijn wordt vervangen door Windows Phone, maar Nokia’s met Windows Phone komen pas later dit jaar op de markt. Nokia boekte een verlies van een half miljard euro.

Daardoor is Apple dit kwartaal Nokia voor het eerst voorbijgestreefd op de smartphonemarkt. Apple verkocht 20,3 miljoen iPhones, meer dan de 16,7 miljoen smartphones die Nokia wist te verkopen. Het is voor het eerst in jaren dat een ander bedrijf dan Nokia marktleider is op het gebied van smartphones.

De verkoopcijfers van Samsung zijn overigens nog niet bekend, maar het is onwaarschijnlijk dat Samsung meer smartphones verkocht dan Apple. De Koreaanse fabrikant verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 12,5 miljoen smartphones. Dat aantal komt volgens analisten in het tweede kwartaal niet boven de 20 miljoen exemplaren uit, mede omdat het nieuwe vlaggenschip Galaxy S II nog niet wereldwijd verkrijgbaar is.

Nokia is nog wel ruim marktleider als ook de markt van gewone telefoons wordt meegerekend. Nokia verkocht 88 miljoen telefoons, 20 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal telefoons dat Samsung verkoopt, zal naar verwachting ook teruglopen; in het eerste kwartaal verkocht het Koreaanse bedrijf nog 70 miljoen telefoons.