Apple verkoopt 20 miljoen iPhones

Bron Tweakers.net, woensdag 20 juli 2011 08:33

kwartaalcijfers apple

Apple heeft afgelopen kwartaal 20 miljoen iPhones verkocht, een stijging van 142 procent. Ook de iPad-verkoop steeg snel. De verkopen van iPods lopen wel terug: daarvan verkocht Apple er 20 procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het gestegen aantal verkochte iPhones komt vermoedelijk doordat hetzelfde kwartaal vorig jaar relatief zwak was: toen stond de iPhone 4 op het punt van uitkomen. Ook wordt de iPhone verkocht bij veel meer providers dan een jaar geleden. Volgens Apple-topman Tim Cook groeide de verkopen van de iPhone twee keer zo snel als de smartphonemarkt in zijn geheel.

Apple claimt dat het elke iPad verkoopt die het kan maken: het aantal kwam uit op 9,2 miljoen exemplaren, een groei van 183 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010, toen de iPad voor het eerst op de markt kwam. Met de iPod ging het minder goed: Apple verkocht er 7,5 miljoen exemplaren van, 20 procent minder dan vorig jaar.

In totaal verkocht de fabrikant 33 miljoen devices met zijn mobiele besturingssysteem iOS. Apple waarschuwde dat door een ‘product transition’ de verkoop van iPhones kan tegenvallen: waarschijnlijk hint de fabrikant daarmee op de komst van een nieuwe iPhone voor het einde van het volgende kwartaal, dat eind september ten einde loopt.

Apple haalde zijn groei in verkopen niet uit Europa. Ten opzichte van vorig jaar verkocht Apple 1 procent meer producten. Globaal verkocht het bedrijf uit Cupertino 14 procent meer producten. De omzet kwam uit op 28,57 miljard dollar, wat 82 procent meer is dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst steeg in deze vergelijking maar liefst met 125 procent.