CamRanger: DSLR-camera bedienen vanaf iPhone of iPad

CamRanger

De CamRanger is een apparaatje dat je op je DSLR-camera kunt aansluiten, waarna je vanuit een bijbehorende iOS-app nagenoeg de volledige controle over deze camera krijgt. Het accessoire creëert een draadloos netwerk waar je iPhone rechtstreeks mee kan verbinden, zodat je geen kabels nodig hebt. Vanuit de app kun je foto’s maken, instellingen aanpassen en direct vanaf je iDevice de gemaakte foto’s bekijken.

De CamRanger-app toont wat er op de viewfinder van je camera getoond wordt. Knoppen onderin het scherm laten je zaken zoals de scherpte, ISO-waarde en sluitertijd aanpassen. Gemaakte foto’s worden volgens de accessoiremakers in volledige resolutie naar je iPad gestuurd, zodat je ze direct in een fotobewerker kunt openen.

Nog niet alle DSLR-camera’s werken met de CamRanger. Niet iedere functie wordt daarnaast door iedere camera ondersteunt: zo kun je alleen de focus en auto-exposure aanpassen als je een Nikon-camera gebruikt. Je bent ook een aardige duit aan de CamRanger kwijt: het apparaatje kost 300 dollar.

De makers van de CamRanger zijn niet de enigen met dit idee: ook de CameraMotor wil je een camera laten bedienen vanaf je iDevice. De makers van dit apparaatje hanteren dezelfde prijs, maar aan Nederland hebben we daar weinig aan: dit accessoire wordt enkel binnen de Verenigde Staten verkocht.