De iPhone 12 Pro en Pro Max: alles wat je moet weten

Bron: OneMoreThing

Het was iets langer wachten dan normaal gesproken, maar gisteravond toonde Apple dan eindelijk de nieuwe iPhone 12-serie. Bestaande uit vier modellen weet het bedrijf uit Cupertino voor ieder wat wils te bieden. Maar wat krijgen we nu precies? Wat is nieuw? En hoeveel gaat het kosten?

iPhone 12 Pro (Max) in een nieuw jasje

De iPhone 12 Pro en Pro Max zijn voorzien van een nieuw ontwerp. De ronde kanten hebben plaatsgemaakt voor vlakke kanten, waardoor deze smartphone een iPad Pro-achtig ontwerp heeft gekregen. Iets waar we alleen maar enthousiast over kunnen zijn, want de smartphone ziet er ontzettend strak uit. Wat dat betreft hebben de iPhone 12 Pro en Pro Max veel weg van het ontwerp van de iPhone 4. Maar dan wel helemaal met de technologie van nu.

De smartphone is voorzien van vier verschillende kleurenopties. De iPhone 12 Pro (Max) verschijnt in goud, oceaanblauw, zilver en grafiet. Daarnaast is de voorkant van sterker glas gemaakt, bestaat de achterkant uit aluminium en zijn de frames ook van aluminium gemaakt. Apple heeft de iPhone 12 Pro en Pro Max, net als de 12 en 12 mini, voorzien van de Ceramic Shield technologie. Dit zorgt ervoor dat het glas van het beeldscherm sterker is dan welke smartphone dan ook en dus langer meegaat. Ook is de kans vier keer groter dat je nieuwe iPhone een val op de grond overleeft.

Indrukwekkende beeldschermen

De iPhone 11 Pro had een 5.8-inch beeldscherm had, heeft de nieuwe iPhone 12 Pro een beeldscherm van 6.1-inch. Dat terwijl het toestel qua afmetingen niet veel groter is dan zijn voorganger. Dat geldt overigens ook voor de Pro Max dat beschikt over een 6.7-inch beeldscherm. Hiermee levert het toestel het grootste beeldscherm in een iPhone ooit. In vergelijking met de iPhone 11 Pro Max van vorig jaar is dat een verschil van 0.2-inch.

Het beeldscherm van de iPhone 12 Pro is een Super Retina XDR-display. Het is dus een OLED-scherm van 6.1-inch groot en kent een resolutie van 2532 x 1170 pixels. De pixeldichtheid is 460ppi. Bij de Pro Max heb je ook te maken met een Super Retina XDR-display, maar is deze dus 6.7-inch groot. Het OLED-scherm heeft een resolutie van 2778 x 1284 pixels en heeft met 458ppi een iets mindere pixeldichtheid.

Razendsnel met A14 Bionic en 5G

Nadat de iPad Air (2020) vorige maand werd aangekondigd, wisten we natuurlijk al dat de A14 Bionic Chip van Apple in de iPhone 12 Pro zou zitten. Iets dat ook zeker het geval is. De 5nm chip werd gisteravond aangekondigd en moet ervoor zorgen dat de smartphone nog beter presteert. Sterker nog: Apple beweert dat de iPhone 12-toestellen met de chip 50% sneller zijn dan de beste chip in een Android telefoon. Iets dat ook zeker geldt voor de verbeteringen op grafisch gebied.

Maar de grootste vernieuwing is uiteraard de 5G-ondersteuning. Apple ondersteunt in de nieuwe smartphones alle belangrijke 5G-banden en is in de mogelijkheid om zijn gebruikers een stabiele verbinding te bieden. Er wordt eerst getest met 30 aanbieders in 100 verschillende landen. Daarna wordt de ondersteuning verder uitgerold. Apple heeft, net als bij de iPhone 11-serie, de U1 Ultra-Wide band chip in de iPhone 12 Pro (Max) gestopt. Hierdoor behaal je onder andere hoge 5G-snelheden, ondanks de drukte om je heen.

Het camerasysteem van de iPhone 12 Pro

In de afgelopen paar jaar is het wel een beetje de norm geworden dat Pro-serie zichzelf onderscheidt met het camerasysteem. Iets dat met de iPhone 12 Pro en Pro Max ook dit jaar het geval is. Beide toestellen beschikken over een triple-camerasysteem dat bestaat uit:

 • 12-megapixel wide-lens
 • 12-megapixel ulltra-wide lens
 • 12-megapixel telefotolens

Volgens Apple is de nieuwe wide-camera voorzien van een sneller diafragma, waardoor foto’s en video’s in slechte belichting 27% beter worden. De ultra-wide lens biedt een kijkhoek van 120 graden om nog meer vast te kunnen leggen in je foto’s. Uiteraard zijn deze modellen ook voorzien van de Deep Fusion technologie en Smart HDR. Apple voegt later dit jaar een functionaliteit toe waarmee RAW foto’s te schieten zijn en dus tot in detail te bewerken zijn op je smartphone.

De iPhone 12 Pro (Max) is in de mogelijkheid om video’s te schieten in HDR en deze te bewerking in Dolby Vision.

Pro Max voorzien van meer functionaliteiten

Opvallend genoeg biedt het Pro Max-model dit jaar meer. Het camerasysteem van de smartphone is iets geavanceerder, waardoor het mogelijk is om gebruik te maken van meer functionaliteiten.

Zo beschikt de iPhone 12 Pro Max over een grotere wide-camerasensor, waardoor dit camerasysteem nog beter presteert in situaties met slechte belichting. Apple zegt dat de kwaliteit van deze foto’s met 87% omhoog moeten gaan ten opzichte van het model van vorig jaar. Daarbij bieden de Ultra-Wide en Telefoto lenzen bij de iPhone 12 Pro Max ook 5x optische zoom.

LiDAR Scanner

Het camerasysteem van de iPhone 12 Pro en Pro Max is ook voorzien van de LiDAR Scanner. Deze werd eerder dit jaar geïntroduceerd met de iPad Pro (2020). De sensor maakt het mogelijk om objecten en omgevingen te scannen voor Augmented Reality doeleinden. Daarnaast draagt LiDAR ook bij aan de low-light autofocus.

MagSafe voor de iPhone 12 Pro (Max)

Net als de iPhone 12 en de 12 mini zijn de twee Pro-modellen voorzien van MagSafe ondersteuning. De draadloze magnetische oplader en accessoires verschijnen dus ook voor deze twee varianten. Voor de mensen die het gemist hebben: het is hierdoor mogelijk om je iPhone draadloos op te laden met magnetische hoesjes en oplaadt-pads.

Op het gebied van opladen is het goed om te weten dat Apple de stap naar USB-C niet maakt. De iPhone 12 Pro en Pro Max zijn allebei nog voorzien van een lightning-port aansluiting.

iPhone 12 Pro: prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 12 Pro is vanaf 16 oktober 2020 te bestellen en is wordt vanaf 23 oktober geleverd. De smartphone is in de volgende kleurenopties beschikbaar:

 • Grafiet
 • Zilver
 • Oceaanblauw
 • Goud

De volgende prijskaartjes gaan met de iPhone 12 Pro gepaard:

 • 128GB | € 1.159,=
 • 256GB | € 1.279,=
 • 512GB | € 1.509,=

 

iPhone 12 Pro Max: prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 12 Pro Max is vanaf 6 november 2020 te bestellen en is vervolgens vanaf 13 november beschikbaar. De smartphone verschijnt in dezelfde kleuren, maar kent andere prijskaartjes.

 • 128GB | €1.259,=
 • 256GB | €1.379,=
 • 512GB | €1.609,=