De tien grootste vernieuwingen in iOS 6

Bron: One More Thing

Het is zover. iOS 6 is vanaf vandaag beschikbaar. De nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem voor iPhoneiPad en iPod touch heeft een aantal nieuwe functies gekregen. Andere onderdelen zijn verbeterd of uitgebreid. OMT zet de grootste verbeteringen voor je op een rij: de top tien van iOS 6.

10. Kiosk-modus
Apple maakt het in iOS 6 voor het eerst mogelijk om bepaalde hard- en software-functies uit te zetten. De bedoeling is dat de iPhone of iPad hiermee geschikt gemaakt wordt voor kleine of gehandicapte kinderen. De functie is echter ook erg interessant voor bedrijven en instellingen die iOS-apparaten voor publieke doeleinden willen inzetten.

Het is nu mogelijk om binnen een app bepaalde gebieden af te schermen. Zo kun je bijvoorbeeld een knop onbruikbaar maken in een app. Ook kan een rotatieslot aangezet worden. Zelfs de homeknop kan inactief gemaakt worden. Alleen door het invoeren van een code kan een gebruiker de modus deactiveren.

9. Mail
In iOS 6 krijg je niet langer een push-notificatie van elk binnengekomen e-mailtje. In plaats daarvan introduceert Apple de VIP-inbox. Personen wiens mail je zeker niet wilt missen kun je nu VIP maken. Mailtjes van deze personen verschijnen nog steeds in je inbox maar krijgen een sterretje in plaats van een bolletje. Ook krijg je van VIP-mailtjes wél een push notificatie.

Verder zijn er kleine verbeteringen doorgevoerd in Mail. Zo kun je nu eenvoudig een foto of video aan een mailtje toevoegen. Ook heeft Apple eindelijk het ‘pull-to-refresh’ gebaar toegevoegd waardoor je met een swipebeweging naar beneden nieuwe mail kunt binnenhalen.

8. Safari
Net als Mail heeft Safari een aantal aardige maar niet-schokkende verbeteringen gekregen. Om te beginnen is het nu mogelijk om full screen te browsen als je je iPhone horizontaal houdt. Daarmee verdwijnen de balken onder en boven en zie je alleen nog halfdoorzichtige knopjes om vooruit of terug te gaan en om de volledige schermweergave uit te zetten.

De leeslijst in Safari wordt nu opgeslagen op je iOS-apparaat. Dit betekent dat een pagina die je in je leeslijst stopt ook teruggelezen kan worden als je even geen internet voorhanden hebt. De lijst wordt gesynchroniseerd met al je andere apparaten via iCloud.

Safari doet nog meer met iCloud. De openstaande tabs op al je apparaten (Mac of iOS) worden ermee gesynchroniseerd. Zo kun je dus op je Mac een pagina open laten staan in Safari en op de iPhone verder browsen.

7. Foto’s
Wie een iPhone heeft gebruikt iCloud en wie iCloud gebruikt heeft Photo Stream. Deze verzameling van de laatste 1000 foto’s die je gemaakt of geïmporteerd hebt kon je al terugkijken op je Mac of iOS-apparaat maar vanaf nu kun je ze ook delen met andere iCloud-gebruikers. Vanuit de Foto’s-app selecteer je de foto’s die je wilt delen en mail je die naar de gewenste personen. Wie een iCloud-acocunt heeft krijgt de foto’s automatisch in de Foto’s-app of in iPhoto op de Mac te zien. Gedeelde Photostreams kunnen ook via het web bekeken worden. Personen waar je je foto’s mee deelt kunnen er zelfs opmerkingen bij plaatsen.

Een recent-aangekondigde nieuwigheid in iOS 6 is het maken van panorama-foto’s. Deze optie is echter alleen beschikbaar op de iPhone 4S en de iPhone 5. Je vindt de functie onder de ‘Opties’-knop. Je beweegt simpelweg je iPhone rustig van links naar rechts en klaar ben je. Het resultaat is een (meestal) erg mooi aan elkaar-geplakte collage van foto’s die bij elkaar een plaatje van maximaal 28 megapixel opleveren.

6. Mobiele data
Dankzij iCloud staat je iPhone continue in contact met het internet. Om documenten, muziek, foto’s en instellingen altijd synchroon te houden tussen je apparaten wordt regelmatig data ge-upload en gedownload. Nu is dat geen probleem als je met een WiFi-netwerk verbonden bent maar via een mobiele dataverbinding gaat het je al snel geld kosten. Onbeperkt mobiel internet wordt in Nederland immers nauwelijks meer aangeboden. Zodra je de grens over gaat met je iPhone wordt het synchroon houden van je iOS-apparaat via mobiel internet nog veel duurder.

Gelukkig is het in iOS mogelijk om te specificeren welke data bijgewerkt mag worden via mobiel internet en welke gegevens alleen via een WiFi-verbinding gesynchroniseerd mogen worden. Dit kun je instellen voor iCloud-documenten, muziek in iTunes, Passbook-updates en de Leeslijst in Safari.

Mobiele data kan aan- of uitgezet worden voor verschillende onderdelen.

In iOS 6 is het voor het eerst mogelijk om FaceTime-gesprekken te voeren via een 3G-verbinding. Ook deze functie kun je aan- of uitzetten in het instellingenscherm.

5. Sociaal
iOS 6 is een stuk socialer dan zijn voorgangers. Zowel Twitter als Facebook zijn diep in het OS verankerd. Dat zie je al in het notificatiescherm. Vanaf nu kun je daar direct een tweetje plaatsen of posten op je Facebook wall. In het nieuwe deelscherm (bijvoorbeeld in Safari) kan nu ook naar beide sociale netwerken gedeeld worden.

Apple heeft in iOS 6 afscheid genomen van zijn eigen sociale netwerk Ping. In plaats daarvan is Facebook nu geïntegreerd in de App Store en de iTunes Store. Zo kun je direct apps, muziek of films een ‘Like’ geven vanuit de store.

4. Siri
Siri is een stuk slimmer geworden in iOS 6, al spreekt de digitale personal assistent nog steeds geen Nederlands. Wie de Engelstalige versie gebruikt merkt echter een aantal verbeteringen. Om te beginnen is het nu mogelijk om Siri apps te laten openen. Ook kun je naast SMS’jes nu een tweetje of Facebook-bericht dicteren en laten versturen met Siri.

Voor het beantwoorden van specifieke vragen maakte Siri tot nu toe voornamelijk gebruik van de database van zoekmachine Wolfram Alpha. Daar zijn nu een aantal andere databases aan toegevoegd voor filmfeitjes, restaurant-suggesties en -reservaringen en een aantal sportdatabases. Ook is het eindelijk mogelijk om buiten de V.S. (dus ook in Nederland) lokaal te zoeken via Siri.

In iOS 6 is Siri ook beschikbaar voor de iPad (derde generatie) en de iPod touch. Zoals eerder gemeld blijken helaas niet alle nieuwe Siri-functies te werken in Nederland. Wat dat betreft moeten we hier nog wachten op een update die de dienst écht gebruiksklaar voor de Lage Landen maakt.

3. Passbook
De enige volledig nieuwe app in iOS 6 is Passbook. Deze app werkt samen met andere apps die digitale klantenkaarten, boardingkaarten of tickets uitgeven. Denk daarbij aan een app waarmee bioscoopkaartjes gekocht kunnen worden of een koffiezaak waar klanten via een app een eigen acocunt hebben met tegoed. Bij al deze apps is één ding belangrijk: identificatie. Een gebruiker moet een unieke identiteit krijgen die gekoppeld is aan gegevens in een database. Dat gebeurt in de meeste gevallen met een QR-code of streepjescode die direct vanaf het scherm gescand kan worden.

Passbook verzamelt al dit soort kaarten in één overzichtelijk lijstje. Zie het als een digitale versie van de vakjes in je portemonnee. Passbook gaat echter verder. Omdat de iPhone weet hoe laat het is en waar je bent wordt automatisch de kaart getoond waar je op dat moment iets aan hebt. Kom je bij de bioscoop aan dan krijg je je toegangskaart op je lockscreen, bij het vliegveld komt je boardingkaart in beeld. Mocht er in de tussentijd iets gewijzigd zijn (bijvoorbeeld de aanvangstijd van een concert of de gate van je vlucht) dat word je daar via Passbook direct van op de hoogte gebracht.

Passbook werkt alleen in combinatie met andere apps.

Passbook maakt het dus veel eenvoudiger om fysieke pasjes en kaarten te verruilen voor digitale versies. De app staat of valt echter bij de bedrijven die hun apps Passbook-compatible moeten maken. Nu heeft een enkel Nederlands bedrijf al aangegeven met Passbook aan de slag te gaan, maar een succes wordt de dienst pas als iedere distributeur van digitale kaarten en passen er gebruik van maakt.

2. Telefoon
De belangrijkste functie is het allang niet meer maar je kunt natuurlijk nog altijd bellen met je iPhone. In iOS 6 heeft Apple voor het eerst sinds de eerste iPhone functionaliteit toegevoegd aan dit onderdeel van het OS.

Als je niet in de gelegenheid bent om een gesprek aan te nemen heb je in iOS 6 extra opties om dit de beller te laten weten. Terwijl je gebeld wordt verschijnt er een ‘schuifje’ aan de rechterkant van het scherm. Door het omhoog te schuiven krijg je de mogelijkheid om de beller een berichtje te sturen in plaats van op te nemen. Daarbij kun je kiezen uit een aantal vaste teksten of je kunt zelf iets typen.

Je kunt er ook voor kiezen om de beller later terug te bellen. Je iPhone herinnert je hier dan aan na een uur. Dankzij locatie-bepaling en het goed invullen van je gegevens in Contacten is het ook mogelijk om herinnerd te worden zodra je vertrekt van je huidige lokatie, wanneer je thuiskomt of wanneer je op je werk aankomt.

Wil je helemaal niet gestoord worden dan kun je de nieuwe ‘Niet Storen’-functie activeren. Daarmee komen gesprekken, berichten en notificaties nog steeds binnen maar merk je er niets van. Geen geluid, geen trilfunctie en zelfs geen oplichtend scherm. Je kunt de functie op vaste tijden activeren (bijvoorbeeld ‘s nachts) of sporadisch. Ook kun je instellen om gesprekken en berichten van contacten uit je favorietenlijstje wél door te laten komen. Daarnaast is het mogelijk om een gesprek wel door te laten komen als iemand binnen drie minuten een tweede keer belt.

1. Kaarten
Apple wil de samenwerking met Google tot een minimum beperken. Dat voornemen zie je terug in het verdwijnen van de YouTube-app maar ook in de Kaarten-app. Voortaan wordt niet meer gebruik gemaakt van Google’s kaart- en locatiediensten. In plaats daarvan is Apple een samenwerking aangegaan met TomTom en Yelp.

Het eerste dat opvalt is het uiterlijk van de nieuwe Kaarten-app. De kaarten hebben een ander kleurtje gekregen en zijn niet langer opgebouwd uit afbeeldingen maar uit vectorlijnen. Daardoor blijft een kaart altijd scherp en gaat het laden veel sneller dan voorheen.

De Kaarten-app in oudere iOS-versies bood geen volwaardige navigatie-functie voor in de auto. In iOS 6 is dat wel het geval. Bij het plannen van een reis krijg je verschillende routes te zien. Nadat je een keuze gemaakt hebt zie je de route in perspectief, inclusief straatnaamborden, afslagen etc. De ingebouwde VoiceOver-stem wijst je ondertussen de weg. De Kaarten-app is ook op de hoogte van files en langzaam rijdend verkeer op snel- en lokale wegen. Dit wordt aangegeven met rode stippellijntjes en icoontjes die een indicatie geven van de oorzaak van de vertraging. Uiteraard word je met de navigatie-functie om de files heen geleid. Je krijgt in feite dus een gratis navigatie-app in iOS 6 maar ben je er wel bewust van dat deze (in tegenstelling tot apps als Navigon en TomTom) continue gebruik maakt van je (mobiele) dataverbinding.

Verkeersinformatie in de Kaarten-app

De nieuwe Kaarten-app heeft nog steeds satellietbeelden maar moet het nu zonder Google Street View doen. In plaats daarvan heeft Apple een spectaculairdere manier bedacht om gebieden niet alleen van bovenaf te hoeven bekijken: Flyover. Door vanuit vliegtuigen foto’s te maken en deze door software te analyseren kan een 3D-beeld van een gebied gemaakt worden waar je op je iPad of iPhone overheen kunt vliegen. Een aantal grote steden in Noord Amerika, Europa, Azië en Australië zijn nu al in 3D te bekijken. Waarschijnlijk zullen er in de komende maanden nog veel meer aan toegevoegd worden.

Er is één groot gemis aan de nieuwe Kaarten-app: een goede database met restaurants, winkels en bedrijven. Google heeft het meest complete overzicht van dit soort locaties maar Apple gebruikt nu in plaats daarvan een aantal andere databases, waaronder die van Yelp. Deze site verzamelt informatie van winkels en restaurants en is populair in de V.S. In Europa komt de dienst echter net kijken. Veel plekken worden dus nog niet gevonden, ook al zegt Apple dat er 100 miljoen locaties te vinden zijn in de Kaarten-app.