Gerucht: Apple gaat 1080p HD-films aanbieden in iTunes Store

Bron: iPadclub.nl

apple tv

Apple zou plannen hebben om films in 1080p-resolutie aan te bieden via de iTunes Store. Dat schrijft AppleInsider op basis van informatie van filmstudio’s die hun films bij Apple moeten inleveren in een nieuw HD+ formaat. Het gaat hierbij om films in een hogere resolutie dan momenteel (720p, 1280 x 720 pixels). Dit handjevol films kan in september of oktober al in de iTunes Store verschijnen, waarbij een resolutie van 1920 x 1080 wordt genoemd. Drie van de vijf grote filmstudio’s hebben al titels gepland voor komende herfst, waarbij ze een optionele resolutie van 1920 x 1080 aanbieden bij een gemiddelde bitrate van 10 Mbps.

Mogelijk komt er ook een nieuwe Apple TV uit, die in staat is om 1080p-films af te spelen. Toevallig valt dat samen met de release van iOS 5, dat ook de verhoogde 1080p-resolutie ondersteunt. Dit werd afgelopen maand ontdekt. Apple zou de 1080p-resolutie alleen kunnen reserveren voor films die je vooraf downloadt (dus niet de streaming video’s), al sluit dat niet aan op het principe van de Apple TV, die met z’n beperkte opslagmoeilijkheden bedoeld is om content te streamen. Apple zou namelijk bezorgd zijn of de internetverbindingen van consumenten wel goed genoeg zijn om 1080p te streamen. Als er tijdens het bekijken van een film gepauzeerd moet worden om te bufferen, levert dat teleurgestelde reacties van klanten op. Een alternatief is dat Apple de verbinding van de gebruiker eerst checkt, voordat de 1080p-content gestreamd gaat worden.

Nederlandse en Belgische gebruikers hebben er voorlopig niets aan, want Apple verkoopt in onze landen nog steeds geen speelfilms en verhuurt ze ook niet.