iOS 13 brengt drie verbeteringen naar de Berichten-app (iMessage)

Naast Safari is de Berichten-app ongetwijfeld een van de populairste apps bij fanatieke iPhone-gebruikers. Het is niet alleen de plaats waar SMS-berichten binnenkomen, maar ook de plaats om iMessage te gebruiken met contacten die ook een iPhone, iPad en/of Mac hebben. iOS 13 brengt een aantal verbeteringen naar de Berichten-app.

Zo kun je nu zorgen dat je contacten altijd een up-to-date naam en foto van je hebben, maar is de zoekfunctie ook verbeterd. Daarnaast heeft Apple Animoji en Memoji een stuk uitgebreider en toegankelijker gemaakt. Ook voor bezitters van een oudere iPhone.

Deel je naam en foto

Het is altijd prettig om te weten wie je een bericht stuurt. Daarom stelt iOS 13 je in staat om één naam en profielfoto in te stellen en die naar al je contacten te sturen. Wanneer je elkaar een iMessage-bericht stuurt, krijg je de vraag om de gegevens te delen en bij te werken. Deze functie is te activeren via het •••-menu bovenaan in de Berichten-app, of via het menu ‘Berichten’ in de Instellingen. Daar kun je later ook je foto wijzigen.

Ook aan privacy is gedacht, want je kunt zelf kiezen om je naam en foto automatisch met alle contactpersonen te delen, of dit per gesprek bepalen.

Zoekfunctie verbeterd

De zoekfunctie van de Berichten-app wordt in iOS 13 ook aanzienlijk beter. Je kunt niet alleen naar fragmenten in een tekst zoeken, maar ook naar links, bestanden, foto’s en bijlagen. Wanneer je het zoekvenster opent, krijg je al meteen een overzicht met daarin de laatste links, foto’s, locaties en bijlagen die verstuurd zijn. Zo kun je recent verstuurde media en links snel terugvinden.

Gedetailleerd zoeken is ook mogelijk. Bij het zoeken naar een woord, wordt dezelfde indeling gehanteerd. Je ziet berichten, foto’s, links en bijlagen die het zoekwoord bevatten. Zoeken in een bepaald gesprek met één persoon is echter (nog) niet mogelijk.

Meer opties voor Animoji en Memoji

Ten slotte heeft Apple meer opties voor Animoji (emoji die door middel van de Face ID-camera op je gezicht reageren) en Memoji (karakters die je virtuele evenbeeld of juist tegenbeeld zijn) toegevoegd. Allereerst zijn er drie nieuwe Animoji in de Berichten-app van iOS 13 te vinden. Je kunt namelijk ook in de huid van een muis, koe en octopus kruipen.

Daarnaast is het voor bezitters van een iPhone zonder Face ID camera nu ook mogelijk om een beperkte vorm van Animoji en Memoji te gebruiken. Je kunt ze in de vorm van stickers in de Berichten-app vinden. Zelfs als je iPhone geen Face ID-camera heeft, kun je kiezen uit een aantal vooraf gemaakte virtuele karakters. Je kunt de Memoji ten slotte ook nog voorzien van nieuwe accessoires, zoals neuspiercings en AirPods.