iOS 15 Focus: niet onnodig storen door je iPhone

Bron: iPhoned.nl

Een nieuwe functie van iOS 15 is Focus. Hiermee heb je veel meer controle over de notificaties die je ontvangt.

Laat je niet meer afleiden met iOS 15 Focus

Je kent het misschien wel: ben je lekker aan het sporten, vragen je vrienden of je seizoen vijf van La Casa de Papel al hebt gezien. Weg met die meldingen! Je wil gewoon je ding doen en lekker bewegen. Toch kijk je op de telefoon, want misschien is het belangrijk en hebben bijvoorbeeld je ouders een urgente mededeling.

Hier komt Focus om de hoek kijken. Met deze nieuwe functie in iOS 15 stel je in welke apps en personen je mogen storen, en wanneer. Ben je op je werk, dan ontvang je bijvoorbeeld alleen werkgerelateerde meldingen. Thuis zorg je dat je deze meldingen juist niet krijgt – en mogen je vrienden, sociale media-kanalen en game-apps je wél storen.

Focus instellen

Standaard heeft Focus vier opties: ‘Niet storen’, ‘Slaap’, ‘Persoonlijk’ en ‘Werk’. Het is ook mogelijk om een nieuwe Focus te maken. Dat doe je door te tikken op ‘Instellingen>Focus’ en daarna voor het plusteken te kiezen. In het onderstaande stappenplan leggen we uit hoe je ‘Persoonlijk’ instelt, een Focus voor thuis.

Focus instellen op je iPhone

  • Open de Instellingen-app en kies ‘Focus’
  • Tik op ‘Persoonlijk’ en selecteer ‘Personen’
  • Voeg de contactpersonen toe die je een melding mogen sturen, als de focus ‘Persoonlijk’ aan staat
  • Tik op het tabblad ‘Apps’ en voeg de apps toe die je meldingen mogen sturen’
  • Tik op ‘Vorige’ om terug te keren naar het hoofdscherm.
  • Zet de schakelaar achter ‘Persoonlijk’ op groen.

 

Focus automatisch activeren

Via het Bedieningspaneel kan je de Focus snel aan- of uitzetten. Een Focus kan je ook automatisch activeren, bijvoorbeeld als je in de buurt van je werk bent. Een Focus kan je ook op een bepaald tijdstip in laten gaan.

Dit doe je via ‘Instellingen>Focus’. Tik daarna op de focus die je wil aanpassen. Tik vervolgens op ‘Voeg schema of automatisering toe’. Hier kan je een ‘Tijd’ instellen, een specifieke ‘Locatie’ of wanneer je een bepaalde ‘App’ opent.

Automatisch antwoord in Focus: alleen op iPhone en de Berichten-app

Focus heeft wel een paar nadelen. Zo werkt het automatisch sturen van een niet storen-bericht alleen tussen Apple-devices en de app ‘Berichten’. Je vrienden met een Android-telefoon krijgen dus geen automatisch antwoord als ze je een berichtje sturen. Daarnaast hebben sommige apps (zoals WhatsApp) nog geen ondersteuning voor Focus.