iPadOS 13 is uitgebracht, maakt je iPad nog productiever

De iPhone en iPod Touch krijgen dit jaar een update naar iOS 13, maar voor de iPad heeft Apple een nieuw OS gemaakt, het heet iPadOS 13 en is nu beschikbaar. Je tablet krijgt al het goede van iOS 13, met extra’s die speciaal voor de iPad gemaakt zijn.

iPadOS 13 zou aanvankelijk tegelijk met iOS 13 uitkomen, maar Apple stelde de update kort uit om te zorgen dat alles stabiel werkt. Je iPad krijgt nu dan ook meteen de beschikking over iPadOS 13.1. Versie 13.0 heeft nooit het (publieke) daglicht gezien.

Al het goede van iOS 13 op je iPad

Omdat iPadOS 13 gebaseerd is op iOS 13, bevat het besturingssysteem ook een volledige donkere modus (dark mode). Ook alle vernieuwingen die Apple in zijn Berichten-app heeft gestopt, zijn beschikbaar op de iPad. Bepaalde functies die in iOS 13 zaten en ook op de iPhone werken, zoals de verbeterde Bestanden-app, pakken op de iPad nog beter uit.

iPadOS 13 brengt extra productieve functies

je iPad tablet krijgt niet alleen alle nieuwigheden die de iPhone ook krijgt, maar ook een boel optimalisaties specifiek voor het grotere scherm van de tablet. Safari is op de iPad bijvoorbeeld niet langer een mobiele browser, maar wordt in iPadOS 13 een volledige desktop-klasse browser. Dat zorgt ervoor dat webapps zoals WordPress, Google Docs en Squarespace vlekkeloos werken.

Daarnaast is het home-scherm van de iPad vernieuwd. De bekende widgets van apps kunnen nu permanent op het scherm geplaatst worden en er zijn nieuwe mogelijkheden voor multitasken. Denk aan het twee keer openen van één app en het maken van setjes apps.