iPhone 5: groter scherm, sneller internet, lightning connector

Bron: One More Thing, woensdag 12 september

Een verrassing kan hij niet worden genoemd. Toch leidt de presentatie van de nieuwe iPhone vanavond tot veel lovende reacties. Het uiterlijk van de iPhone is flink op de schop gegaan. Het langwerpige model biedt ruimte voor een groter scherm en dankzij LTE mobiel internet wordt onderweg internetten een stuk sneller. Als klap op de vuurpeil is Apple overgestapt op een kleinere dock-connector die de weg vrijmaakt voor een tal van nieuwe accessoires.

Uiterlijk
Wat direct opvalt is dat de iPhone langer is geworden en het scherm daardoor groter. Doordat Apple ervoor gekozen heeft om het scherm in de lengte te laten groeien in plaats van in de breedte, ligt de iPhone 5 prima in de hand. Vergeleken met de iPhone 4S is het nieuwe model met slechts 7,8 millimeter 18% dunner en met zijn 112 gram gewicht 20% lichter. Volgens COO Tim Cook betekende dit ontwerp een enorme uitdaging voor de ingenieurs van Apple.

Scherm
Het langwerpige retina scherm van de iPhone is 4-inches groot. Het heeft een resolutie van 1136 x 640 met een 16:9 aspect ratio en een dichtheid van 326 ppi. Door de nieuwe afmetingen is op het home screen ruimte ontstaan voor een vijfde rij iconen. De sensorlaag die aanrakingen van de vingers registreert zit niet langer verwerkt bovenop het scherm, maar in het scherm zelf. Dit heeft onder meer bijgedragen aan de dunnere afmeting van de iPhone.

Prestaties
Ook de prestaties van de iPhone zijn flink opgevoerd. Op de eerste plaats door de A6 chip, wat een verdubbeling van de CPU-prestaties betekent. Het openen van applicaties gaat daardoor zo’n 2,1 maal sneller dan voorheen. Ook de grafische prestaties hebben een boost gekregen. Ook de draadloze Wifi-verbinding is sneller geworden.

Camera
De FaceTime HD camera zorgt voor video-opnames van 720p met een verbeterde stabiliteit. Ook is de camera in staat om gezichten te herkennen en kun je foto’s nemen terwijl je een video-opname maakt. Foto’s maken gaat 40% sneller dan voorheen met een resolutie van 8 megapixel. Daarbij geldt een resolutie van 3264×2448. Ook is de camerasensor voorzien van backside illumination met daarop een five element lens. Tevens heeft de camera een hybride IR filter. Ook nieuw is de mogelijkheid om panoramafoto’s te maken met een resolutie van 28 megapixel.

Batterij
Ondanks alle verbeteringen, blijft de batterij optimaal presteren met een stand-by tijd van 225 uur. Bellen en mobiel surfen surfen op het web over 3G of LTE kan zo’n 8 uur achter elkaar.

Connector
Na negen jaar neemt Apple afscheid van de bekende 30-pins dock connector. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe ‘lightning’ all digital plug die 80% smaller is dan zijn voorganger. De connector kent geen onderscheid tussen een boven- en onderkant, zodat je niet langer hoeft na te denken of je het stekkertje op de juiste manier in de iPhone steekt. Er komt een adapter beschikbaar, zodat je oude accessoires kunt blijven gebruiken.

Audio
De iPhone 5 is niet uitgerust met één, maar met drie microfoons. Deze zijn te vinden aan de onderzijde, voorzijde en achterzijde.
Ook de geluidsprestaties zijn verbeterd. De nieuwe noise canceling technologie zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden weggefilterd worden. Wideband audio zorgt voor een beter geluid. De hoofdtelefoonaansluiting is verhuisd naar de onderzijde van het toestel. De vernieuwde oordopjes dragen de naam EarPods en kennen een hoger draagcomfort en verbeterde geluidskwaliteit.

Software
Uiteraard is de iPhone 5 uitgerust met iOS 6 die 200 nieuwe functies biedt, waaronder de nieuwe Kaarten app met turn-by-turn navigatie, Facebook integratie en Passbook voor het organiseren van al je digitale pasjes. Tevens zijn alle standaard apps geoptimaliseerd voor het nieuwe scherm.

De iPhone 5 komt ligt vanaf 21 september in de winkels in de V.S. Wederom valt er te kiezen tussen een zwart en een wit model. In Nederland zal de iPhone 5 pas op 28 september verkrijgbaar zijn.