iPhone SE is officieel terug als 4,7-inch smartphone

Bron: OneMoreThing

Apple heeft een nieuwe iPhone uit de doeken gedaan. Het is niet de iPhone 12, want die komt pas in september. Het gaat om een nieuwe iPhone SE (2020). Dit model kan gezien worden als de opvolger van de iPhone 8. Het is dé nieuwe iPhone voor iedereen die wel een nieuw toestel wil, maar graag de home-knop behoudt.

De iPhone SE 2020 is waarschijnlijk de laatste smartphone met home-knop en klassiek ontwerp die Apple ooit uitbrengt. Hoewel het nieuwe toestel de naam van zijn 4-inch voorganger heeft, lijkt het meer op een verbeterde iPhone 8. Het scherm is 4,7-inch en geen 4-inch meer. Hier zijn alle details op een rij.

iPhone SE 2020 is even snel als iPhone 11

Aan de binnenkant van de iPhone SE is een A13-chip te vinden. Die zit ook in de iPhone 11 (Pro) en op het gebied van snelheid loop je met deze iPhone dus niet achter op het topmodel. De A13 is ook een flinke vooruitgang tegenover de A11-chip die in de iPhone 8 zit. Een nieuwere chip zorgt er ook voor dat deze iPhone net zo lang software-updates krijgt als de iPhone 11 (Pro). Het klassieke uiterlijk wil dus niet zeggen dat dit toestel sneller afgeschreven is.

In tegenstelling tot de iPhone 11, heeft dit model geen Face ID en dus ook geen ondersteuning voor Animoji of Memoji. Hoewel de A13-chip krachtig genoeg is, ontbreekt de gezichtsscanner aan de voorkant.

Betere, maar nog steeds bescheiden camera

In tegenstelling tot de iPhone 11, heeft de iPhone SE slechts één camera aan de achterkant. Die heeft een resolutie van 12 megapixels en een diafragma van ƒ/1.8. Je neemt er ook 4K-video met maximaal 60 frames per seconde mee op. Het lijkt er in de eerste instantie op dat de camera-hardware niet veranderd is, maar de A13-chip kan een stuk slimmere HDR toepassen. Wat helaas ontbreekt is de nachtmodus. Die blijft voorbehouden voor de iPhone 11 (Pro).

Aan de voorkant zit een selfie-camera een resolutie van 7 megapixels en een diafragma van ƒ/2.2. Daarmee doet de selfie-camera niet veel meer onder voor die in de iPhone 11. Alleen de resolutie is wat lager. Je kunt de portret­belichting met zes effecten ook op dit toestel gebruiken. Nog een verbetering tegenover de iPhone 8: je neemt er video-geluid in stereo mee op en kunt zowel de camera aan de voor- als achterkant tegelijk gebruiken.

En verder…

Verder lijkt de iPhone SE 2020 in praktisch alles op de iPhone 8, maar er zijn nog wat andere kleinere verbeteringen. Zo is er ondersteuning voor Gigabit 4G en Wi-Fi 6. Dat zorgt ervoor dat je zowel op 4G als op Wi-Fi op de snelst mogelijke manier kunt surfen. Ondersteuning voor 5G verwachten we pas bij de iPhone 12. Die komt naar verwachting in september.

Verder nieuw vergeleken met de iPhone 8: ondersteuning voor dual-sim (nanosim en eSIM) en Haptic Touch. 3D Touch is verdwenen. Nog een detail voor de kenner: het Apple-logo aan de achterkant zit nu in het midden. Bovendien zijn de kleuren in lijn met die van de iPhone 11 en niet meer gebaseerd op die van de iPhone 8.

Prijs en verkrijgbaarheid

De iPhone SE is te bestellen vanaf 17 april om 14:00 uur en Apple verwacht de eerste toestellen te leveren op 24 april. Deze nieuwe iPhone is in drie kleuren verkrijgbaar: namelijk wit, zwart en rood. Je kunt kiezen uit 64, 128 of 256 GB opslag en de prijzen zijn als volgt:

iPhone SE 2020 (4,7-inch)