iPhone XS onthuld: opvolger iPhone X komt in goud en twee maten

Bron: OneMoreThing

De iPhone X heeft zijn officiële opvolger, want Apple heeft woensdagavond de iPhone XS onthuld. Het nieuwe toestel is verkrijgbaar in zowel 5,8-inch als 6,5-inch (iPhone XS Max) en heeft net als zijn voorgang een OLED-scherm en Face ID. Het nieuwe toestel is veel sneller dan zijn voorganger en heeft een aanzienlijk betere camera.

Hou je van een grote iPhone? Dan is de iPhone XS Max voor jou. Dit toestel is technisch gelijk aan de iPhone XS, maar heeft een scherm van maar liefst 6,5-inch. Dit is de grootste iPhone ooit. Hier zijn alle details over de nieuwe toestellen.

5,8-inch OLED-scherm met gouden randje

De iPhone XS lijkt sprekend op zijn voorganger. Dat is niet zo gek, want het ontwerp van de iPhone X is nog maar een jaar oud. Apple behoudt de notch en dunne schermranden, maar voegt wel iets toe, namelijk een gouden kleur. Het scherm blijft dus OLED en 5,8-inch groot. De resolutie blijft ongewijzigd 2436 x 1125 pixels met 458 pixels per inch. Het scherm ondersteunt verder 3D Touch, Dolby Vision en HDR10. Het dynamisch bereik van de nieuwe OLED-scherm is 60% groter. Leuk voor gamers: het scherm heeft een verversingsfrequentie van 120Hz.

Naast zilver en spacegrijs kun je nu ook voor goud als kleur kiezen. Dat ziet er high-end uit, maar heeft geen meerprijs.De voor- en achterkant van de nieuwe iPhone zijn van glas, terwijl de rand van roestvrij chirurgisch staal is. De krasbestendigheid is verbeterd en volgens Apple is het glas het sterkte smartphoneglas ooit. We weten niet niet zeker, maar waarschijnlijk gebruikt de iPhone XS het nieuwe, sterke Gorilla Glass 6.

 

Face ID sneller, waterbestendigheid verhoogd

Face ID werd in 2017 samen met de iPhone X geïntroduceerd en werkte voor een eerste generatie gezichtsscanner erg goed. In de nieuwe iPhone is Face ID echter een stuk sneller. Dat komt door een sneller algoritme dat je gezicht herkent. De A12-chip van de iPhone XS beschikt bovendien over een snellere secure enclave (beveiligd deel dat je gezicht opslaat). Deze twee elementen zorgen er samen voor dat je gezicht sneller en accurater wordt herkend.

Nog een kleine, maar fijne verbetering. Apple heeft de waterbestendigheid van het toestel verhoogd. De iPhone XS voldoet nu aan de IP68-standaard. Dat wil zeggen dat de nieuwe iPhone maximaal 30 minuten 2 meter onder water kan blijven. Voorheen was de iPhone IP67 waterbestendig, wat voor maximaal 30 minuten 1 meter onder water staat.

 

Snelle A12 Bionic-chip

Ieder jaar wordt de iPhone weer een stuk sneller en krachtiger. Apple heeft de iPhone voorzien een A12 Bionic-chip, de eerste 7-nanometer chip ooit in een smartphone. De transistors zijn erg klein en zitten erg dicht op elkaar en dat zorgt voor hoge prestaties. De A12 Bionic heeft zes cores, waarvan twee prestatie-cores die tot 15 procent sneller zijn en vier efficiency-cores die tot 50 procent efficiënter zijn. De GPU heeft vier cores en is tot 50 procent sneller. De goede prestaties gaan niet ten koste van de accuduur, want de A12-chip is tot 50 procent zuiniger dan zijn voorganger, de A11 Bionic.

De chip is ook voorzien van een nieuwe ‘Neural Engine’ voor geavanceerde Machine Learning. Apple zet dit op allerlei vlakken in. Van Siri tot fotografie en augmented reality. De engine heeft maar liefst acht cores en kan tot 5 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, tegenover 600 miljard taken met de A11 Bionic-chip. Dit biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals een snellere detectie van vlakken in ARKit en nieuwe features voor Machine Learning in real-time. Ontwikkelaars kunnen deze chip ook via Core ML gebruiken. De A12 Bionic-chip werkt in externe apps tot negen keer sneller dan op de A11 Bionic-chip, met ongeveer een tiende van het energieverbruik.

 

Maatje groter? iPhone XS Max

Heb je liever een nog grotere iPhone? Dan is de iPhone XS Max voor jou. Dit is Apple’s grootste iPhone ooit met een scherm van maar liefst 6,5-inch en een resolutie van 2688 x 1242 pixels. Omdat de grote telefoon ook een notch en scherm met dunne randen heeft, is het toestel niet groter dan de iPhone 8 Plus. Alleen iets dikker en zwaarder. Naast een groter scherm, heeft de iPhone XS Max ook de grootste smartphone-accu die Apple ooit gebruikt heeft.

 

Betere camera

De nieuwe iPhone heeft net als zijn voorgang twee camera’s waar op technisch gebied weinig aan gewijzigd is. Er is een groothoeklens met 12 megapixels en een diafragma van ƒ/1.8. De telelens heeft een diafragma van ƒ/2.4. De pixels zijn iets groter en gaan van 1,22 micron naar 1,4 micron. Grotere pixels zijn gunstig, want ze verbeteren de prestaties in donkere omstandigheden. Beide camera’s beschikken over optische beeldstabilisatie en Apple zegt dat de sensor helemaal opnieuw ontworpen is.

De camera heeft ook een nieuwe functie genaamd smart HDR. Dit is een nieuwe functie die meerdere foto’s tegelijk maakt en met een neuraal netwerk zorgt voor gedetailleerder contrast tussen licht en schaduw. Er wordt ook op beweging gelet. Beweegt een object? Dan wordt meteen een foto gemaakt zonder sluitervertraging. Film je graag? Dan zul je blij zijn dat de iPhone XS nu ook stereo-geluid op kan nemen.

Verbeterde portretmodus

De portretmodus is ook verbeterd. Deze lijkt nu meer op het Bokeh-effect van professionele camera’s, maar daar blijft het niet bij. Je kunt achteraf het diepte effect aanpassen in de Foto’s-app van iOS 12. Apple spreekt van een “New area of photography and video.”

 

Langere accuduur

Een zuinige chip zorgt voor een langere accuduur. Apple claimt dat de iPhone Xs 30 minuten langer meegaat dan de iPhone X. De iPhone XS Max heeft anderhalf uur extra accuduur en volgens Apple de grootste accu ooit. Helaas wordt de capaciteit niet specifiek genoemd. De telefoons ondersteunen snelladen, waardoor de accu binnen 30 minuten opgeladen kan worden. Er wordt echter geen snellader bij de iPhone geleverd. Apple blijft vasthouden aan zijn 5 watt lader die er aanzienlijk langer over doet om het toestel op te laden.

 

Dual-sim met eSim

De iPhone XS wordt de eerste iPhone met dual-sim. De iPhone ondersteunt Dual Sim, Dual Stand-by. Je kunt op beide telefoonnummers tegelijk gebruikt worden. De traditionele sim blijft, maar wordt aangevuld met een virtuele simkaart. Voor China komt een aparte iPhone op de markt met twee simkaarten. Dual-sim komt later dit jaar beschikbaar als software-update. Welke Nederlandse providers de eSim gaan ondersteunen is nog niet bekend.

 

Prijs en verkrijgbaarheid

De iPhone Xs en iPhone Xs Max zijn vanaf vrijdag 14 september te bestellen. De eerste leveringen zullen plaatsvinden op 21 september. De nieuwe iPhone is voor het eerst ook met 512GB opslag verkrijgbaar. De prijzen in Nederland en België zijn voor de 5,8-inch iPhone Xs als volgt:

 •   64 GB – € 1.159,00
 • 256 GB – € 1.329,00
 • 512 GB – € 1.559,00

Dit zijn de prijzen voor de 6,5-inch iPhone Xs Max:

 •   64 GB – € 1.259,00
 • 256 GB – € 1.429,00
 • 512 GB – € 1.659,00

iPhone XR: bijna al het goede van de iPhone X voor minder

Naast de 5,8-inch iPhone XS en 6,5-inch iPhone XS Max heeft Apple vanavond ook de iPhone Xr onthuld. Dit 6,1-inch toestel bevat bijna al het goede van de iPhone X uit 2017 voor een lagere prijs.

Een leuke extra is dat de iPhone Xr in maar liefst zes verschillende kleuren komt. De behuizing is van glas en aluminium en de accuduur heeft een mooie boost gekregen. Hier zijn alle details op een rij.

6,1-inch LCD-scherm

In tegenstelling tot de iPhone XS en iPhone XS Max heeft de iPhone Xr geen OLED-scherm. Apple heeft het toestel uitgerust met een traditioneel LCD-scherm van 6,1-inch. Apple levert over het algemeen hele goede LCD-schermen, maar de kleuren van een LCD-scherm zijn net iets minder sprankelend dan die van een OLED-scherm. Ook de zwarttinten zijn minder zwart.

Apple noemt het een Liquid Retina-scherm. Dit verwijst naar het feit dat er bijna geen schermranden zijn en daardoor is het toestel ook kleiner dan de 5,5-inch iPhone 8 Plus. De resolutie is 1982 x 828 pixels en het toestel heeft 326 pixels per inch. Het scherm ondersteunt ook True Tone en 10-bit kleurweergave. Leuk voor de gamers: het scherm heeft een verversingsfrequentie van 120Hz.

 

Face ID vervangt Touch ID

Hoewel de iPhone Xr op het gebied van prijs de opvolger van de iPhone 8 is, lijkt het ontwerp op dat van de iPhone X. Hiermee komt definitief een einde aan het iPhone-ontwerp met home-knop dat we sinds de iPhone 6 uit 2014 kennen. De home-knop is niet meer, want de iPhone Xr gebruikt Face ID. Dat wil zeggen dat je alle iPhone 2018-modellen met je gezicht kunt ontgrendelen.

Opmerkelijk is dat er geen geen 3D Touch is. Apple heeft dit opgelost door ‘Haptic Touch’ te integreren. Daarmee kun je acties zoals het lanceren van de camera of zaklamp vanaf het lockscherm uitvoeren door niet harder, maar langer op het scherm te drukken. De nieuwe, goedkopere iPhone is wel, net als de OLED-modellen, met een tik op het scherm te activeren. Ook worden alle gebaren zoals omhoog swipen om naar het beginscherm te gaan en omlaag swipen om meldingen of het bedieningspaneel te tonen ondersteund.

 

Camera met één lens, maar toch portretmodus

In tegenstelling tot de iPhone X en iPhone XS, heeft de iPhone Xr een camera met slechts één lens. De lens is een groothoeklens die gelijk aan de gelijk de bovenste lens van de iPhone XS. De resolutie is 12 megapixels met een diafragma van ƒ/1.8 en de pixels zijn iets groter ze gaan van 1,22 micron naar 1,4 micron. Grotere pixels zijn gunstig, want ze verbeteren de prestaties in donkere omstandigheden. De camera beschikt ook over optische beeldstabilisatie en Apple zegt dat de sensor helemaal opnieuw ontworpen is.

Hoewel er slechts één camera is, kun je toch foto’s met portretmodus maken. Die wordt op de iPhone Xr door de software berekend. Het is daarom misschien iets minder goed, maar werkt wel. Google doet dit ook in bijvoorbeeld de Pixel 2. De iPhone Xr moet het wel zonder ‘Smart HDR’ doen. Dit is een nieuwe functie die meerdere foto’s tegelijk maakt en met een neuraal netwerk zorgt voor gedetailleerder contrast tussen licht en schaduw. Hier is een tweede lens voor nodig en die heeft de iPhone Xr niet.

 

Specs: A12-chip met 3GB RAM

Op het gebied van snelheid doet de iPhone Xr niet onder voor de nieuwe, duurdere varianten. Apple heeft de iPhone voorzien een A12 Bionic-chip, de eerste 7-nanometer chip ooit in een smartphone. De transistors zijn erg klein en zitten erg dicht op elkaar en dat zorgt voor hoge prestaties. De A12 Bionic heeft zes cores, waarvan twee prestatie-cores die tot 15 procent sneller zijn en vier efficiency-cores die tot 50 procent efficiënter zijn. De GPU heeft vier cores en is tot 50 procent sneller. De goede prestaties gaan niet ten koste van de accuduur, want de A12-chip is tot 50 procent zuiniger dan zijn voorganger, de A11 Bionic.

De chip is ook voorzien van een nieuwe ‘Neural Engine’ voor geavanceerde Machine Learning. Apple zet dit op allerlei vlakken in. Van Siri tot fotografie en augmented reality. De engine heeft maar liefst acht cores en kan tot 5 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, tegenover 600 miljard taken met de A11 Bionic-chip. Dit biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals een snellere detectie van vlakken in ARKit en nieuwe features voor Machine Learning in real-time. Ontwikkelaars kunnen deze chip ook via Core ML gebruiken. De A12 Bionic-chip werkt in externe apps tot negen keer sneller dan op de A11 Bionic-chip, met ongeveer een tiende van het energieverbruik.

 

Langere accuduur

Een zuinige chip zorgt voor een langere accuduur. Apple claimt dat de iPhone Xr maar lieft anderhalf uur langer meegaat dan de iPhone 8 Plus. De telefoon ondersteunt snelladen, waardoor de accu binnen 30 minuten opgeladen kan worden. Er wordt echter geen snellader bij de iPhone Xr geleverd. Apple blijft vasthouden aan zijn 5 watt lader die er aanzienlijk langer over doet om het toestel op te laden.

 

Behuizing van glas en aluminium in 6 kleuren

iPhone Xr heeft net als de iPhone 8 (Plus) een ontwerp dat bestaat uit glas en aluminium. De achterkant is van glas, terwijl de zijkant is gemaakt van sterk aluminium uit de 7000 serie. De glazen achterkant maakt draadloos laden mogelijk. Apple pakt op het gebied van kleur aanzienlijk uit. Je kunt namelijk kiezen uit zes kleuren. De iPhone Xr is verkrijgbaar in wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood.

En nog wat specificaties:

 • Afmetingen: 150,9×75,7×8,3mm (kleiner dan iPhone 8 Plus)
 • Gewicht: 194g (zwaarder dan iPhone 8 Plus en iPhone X)
 • Simkaarten: Dual-sim met Nanosim en e-sim (later dit jaar beschikbaar)
 • Waterbestendig: IP67 (30 min op 1 m)
 • Ondersteuning voor LTE Advanced (4G)

 

Prijs en beschikbaarheid iPhone Xr

De iPhone Xr komt in zes kleuren en je kunt kiezen uit een model met 64GB, 128GB of 256GB opslag. De pre-orders openen op 19 oktober en het toestel is vanaf 26 oktober te koop. De prijzen in Nederland en België zijn als volgt:

 • 64 GB – € 859,00
 • 128 GB – € 919,00
 • 256 GB – € 1.029,00

 

De introductie van de nieuwe iPhone’s: