MacOS Catalina: Oude versie van MacOS of OS X downloaden

Een oude versie van macOS downloaden is vaak lastig, simpelweg om het feit dat de oude macOS versies niet eenvoudig zijn terug te vinden in de Mac App Store en dat Apple deze niet meer officieel aanbiedt. Ook kunnen ze (tijdelijk) niet meer beschikbaar zijn in de Mac App Store en krijg je de melding ‘Niet meer beschikbaar’ te zien.

Onder macOS 10.15 Catalina is daar eindelijk verandering in gekomen. Apple heeft extra parameters toegevoegd aan het software-update commando onder Terminal waardoor je nu eindelijk met een trucje rechtstreeks oude versies van macOS en OS X kunt downloaden op je Mac 

Terminal gebruiken om macOS downloaden

Met behulp van het software-update commando is het mogelijk om de laatste versie van macOS te downloaden. Door gebruik te maken van extra parameters heb je ook de mogelijk om oudere versies te downloaden. Dat kan een eerdere build zijn van bijvoorbeeld macOS Catalina of een compleet oudere versie van Mojave.

  • Open Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s
  • Kopieer onderstaand commando (command⌘ + C)
  • Plak het commando in een leeg venster (command⌘ + V)
  • Druk op enter om het commando uit te voeren

Wil je de laatste volledige versie van macOS downloaden dan gebruik je het onderstaande Terminal commando:

softwareupdate --fetch-full-installer

Na het uitvoeren wordt “Installing: x%” weergeven in het Terminal venster, dit klopt niet ‘Installing’ moet ‘Downloading’ zijn.

Is het downloaden voltooid is verschijnt de macOS installer automatisch in de map Apps. Let op, zorg ervoor dat er geen macOS installatie aanwezig is in de map met applicaties, anders krijg je een foutmelding na het downloaden.

Een specifieke versie van macOS downloaden

Wil je niet de laatste maar een specifieke versie van macOS downloaden, bijvoorbeeld de laatst beschikbare versie van macOS Mojave (10.14.6) dan kun je het onderstaande commando gebruiken:

softwareupdate --fetch-full-installer --full-installer-version 10.14.6

Installeren niet altijd mogelijk

Belangrijk is wel dat de versie die je wilt downloaden ook daadwerkelijk de hardware van je Mac ondersteunt. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om macOS Mojave 10.14.6 te installeren op een nieuwe MacBook Pro 16-inch (2019), simpelweg om het feit dat Mojave geen ondersteuning voor deze hardware heeft, deze ondersteuning is pas beschikbaar vanaf macOS 10.15.1.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het niet mogelijk is om een oudere versie over een nieuwere versie te installeren. Je kunt dus niet terug naar Mojave als je Catalina hebt geïnstalleerd d.m.v. een ‘update’. Dit kan alleen wanneer je jouw Mac volledig herstelt via een Clean Install en met behulp van een USB-installer de oudere software installeert. 

Alleen beschikbaar onder macOS Catalina

Let op! Het softwareupdate commando in combinatie met de parameters is alleen beschikbaar onder macOS 10.15 Catalina en nieuwer. De eerdere versies van macOS beschikken wel over het softwareupdate commando maar deze accepteren niet de full-installer-version parameter.

Download via Mac App Store links

Je kunt voor het downloaden van oudere macOS versies ook de onderstaande links gebruiken in de Mac App Store.