macOS High Sierra is nu beschikbaar

Bron: OneMoreThing

Precies een week na iOS 11, watchOS 4 en tvOS 11 heeft Apple ook het nieuwe besturingssysteem voor de Mac beschikbaar gesteld. Je kunt macOS 10.13 High Sierra vinden onder ‘Updates’ in de Mac App Store.

Zoals de naam al doet vermoeden, is High Sierra een release met kleine veranderingen. Apple implementeert een aantal nieuwe technieken -zoals zijn eigen bestandssysteem- en verbetert apps als Foto’s, Mail en Safari.

Verbeteringen Foto’s, Mail en Safari

In High Sierra krijgt de Foto’s-app een vaste navigatiekolom met alle albums en indelingstools. Ook zijn er nieuwe tools voor het bewerken van foto’s. Een van die gereedschappen is Curven, waarmee kleuren en contrasten nauwkeurig kunnen worden bewerkt. Is dat niet genoeg? Dan schakel je sneller naar externe programma’s zoals Photoshop en Pixelmator. Je opent ze direct vanuit Foto’s en alle bewerkingen worden in de fotobibliotheek opgeslagen.

De Foto’s-app in macOS High Sierra

Zoeken in de Mail-app gaat in High Sierra sneller door een functie die Apple Top Hits noemt. Die toont de relevantste resultaten bovenaan de berichtenlijst. Heb je veel e-mailberichten op je Mac? Dan is het goed om te weten dat mail nu 35% minder opslagruimte nodig heeft.

Tot slot blokkeert Safari automatisch afspelende video automatisch in High Sierra en bouwt Apple Tracking Prevention in. Dit voorkomt dat adverteerders het doen en laten van gebruikers op het internet volgen en dat dezelfde banners over bijvoorbeeld een aankoop je steeds blijven achtervolgen. Voor deze functie hoef je overigens niet te updaten naar High Sierra, want Safari 11 voor macOS Sierra heeft dezelfde functionaliteit.

Onder de motorkap: APFS, VR en 4K-video

De iPhone en iPad kregen met iOS 10.3 al de beschikking over het nieuwe Apple File System (APFS) en met macOS High Sierra volgt de Mac. Het nieuwe bestandssysteem zorgt voor betere prestaties en is flexibeler, maar voorlopig krijgen alleen Macs met flashopslag APFS.

Macs met een Fusion Drive of mechanische harde schijf blijven voorlopig het oude bestandssysteem HFS+ gebruiken. Apple heeft inmiddels bevestigd dat in een komende release Macs met een Fusion Drive de overstap maken. Heb je in een eerdere beta je harddisk of Fusion Drive naar APFS geconverteerd? Dan dien je een volledig nieuwe installatie uit te voeren en kun je niet direct updaten van de beta naar de definitieve release.

Een Mac wordt ook vaak gebruikt voor de productie en opslag van content. Met High Sierra stapt Apple in de wereld van VR-productie. De Mac wordt compatibel met het SteamVR-platform van Valve en het gebruik van de HTC Vive-headset wordt mogelijk. Daarnaast zijn Unity en Epic bezig om hun VR-ontwikkelingsmiddelen geschikt te maken voor macOS High Sierra. Door de nieuwe codecs HEIF en HEVC kunnen grote foto’s en 4K-beelden efficiënter opgeslagen worden.

Compatibiliteit Mac

macOS High Sierra werkt met alle Macs die macOS Sierra draaien. Om te checken welke Mac je hebt, klik je op het Apple-icoon linksboven, kies Over deze Mac en daarna Meer info.

  • MacBook: eind 2009 of nieuwer
  • MacBook Pro en Air: medio 2010 of nieuwer
  • Mac mini: medio 2010 of nieuwer
  • iMac: eind 2009 of nieuwer
  • Mac Pro: medio 2010 of nieuwer


Compatibiliteit applicaties

Niet alle applicaties zijn meteen compatibel met macOS High Sierra. Microsoft waarschuwt dat Office 2011 officieel geen ondersteuning voor High Sierra heeft en er ook geen nieuwe updates meer uitgebracht worden. Alleen Office 2016 wordt nog bijgewerkt. Dit is verkrijgbaar als eenmalige aankoop voor € 149,- of als onderdeel van Office 365 dat € 99,- per jaar of € 10,- per maand kost.

Ook andere fabrikanten hebben hun software nog niet voor macOS High Sierra geoptimaliseerd. Adobe, Wacom en Serato vragen tijd om problemen met High Sierra op te lossen en de compatibiliteit van hun producten te waarborgen.

office2011-16x9