macOS Ventura (OS 13): nog meer samenwerking tussen Mac, iPhone en iPad

Apple heeft maandag macOS Ventura aangekondigd, versie 13 van het Mac-besturingssysteem. Dit jaar richtte het bedrijf zich op het verder verbeteren van de continuïteitsfuncties tussen Mac-, iPhone- en iPad-apparaten na de introductie van Universele bediening met macOS 12.

Met een update voor Handoff kunnen gebruikers eenvoudig een gesprek van een iPhone of iPad naar hun Mac verplaatsen met slechts een klik als het apparaat zich in de buurt van de computer bevindt. Een andere grote update stelt gebruikers in staat om van hun iPhone een webcam voor de Mac te maken. De functie werkt draadloos en ondersteunt alle programma’s, niet alleen FaceTime. De webcam beschikt ook over Portretmodus en Studio Light-effecten.

Safari heeft Tab Shared Groups gekregen en andere updates die de webbrowser van Apple efficiënter maken voor het bekijken van video’s op MacBooks zonder dat de batterij leegloopt. Gebruikers kunnen zelfs een gedeelde startpagina maken om toegang te krijgen tot dezelfde lijst met favoriete websites.

Mail heeft de “grootste revisie van zoeken in jaren” gekregen. De e-mailclient van Apple heeft nu een slimme zoekfunctie met autoaanvullen en opties om het verzenden van e-mails in te plannen en te annuleren. iMessage is nog meer geïntegreerd met apps, zodat gebruikers kunnen samenwerken bij het bewerken van bestanden of samen iets kunnen bekijken met SharePlay.

Spotlight is opnieuw vormgegeven, zodat het uitgebreidere resultaten laat zien. Het kan nu zoeken naar afbeeldingen met behulp van Live Text, locatie en zelfs mensen of objecten. Er is ook een nieuwe “Stage Manager”, zodat gebruikers al hun geopende apps beter kunnen ordenen in verschillende opstellingen.

Andere nieuwe functies zijn nieuwe ingebouwde apps zoals Klok en Weer, evenals een volledig opnieuw ontworpen Systeeminstellingen en meer privacy- en beveiligingsopties.

macOS Ventura is nu al beschikbaar voor ontwikkelaars, later met een publieke beta volgende maand. De officiële release wordt dit najaar verwacht.