Mercedes gaat CarPlay in bestaande auto’s integreren

CarPlay header

Apple’s CarPlay zal worden geïntegreerd in een select aantal nieuwe auto’s, maar een aankondiging van Mercedes-Benz wijst er op dat ook oudere auto’s met de techniek aan de slag kunnen. De fabrikant zegt CarPlay voor het einde van het jaar beschikbaar te stellen voor bestaande auto’s. Eerder verkochte Mercedes-wagens kunnen waarschijnlijk met een software-update alsnog CarPlay-ondersteuning krijgen.

carplay-groot

De aankondiging is goed nieuws voor bezitters van een Mercedes, maar ook voor andere automobilisten. De beloofde CarPlay-update wijst er namelijk op dat fabrikanten CarPlay voor iedereen beschikbaar mogen stellen. Er zijn geen afspraken met Apple gemaakt om de autofunctie tot nieuwe modellen te beperken.

Het is vooralsnog onbekend hoe Mercedes de CarPlay-functionaliteit exact beschikbaar zal stellen. Vermoedelijk is er minstens een bepaald soort dashboard in de auto vereist – CarPlay draait bovenop het veelgebruikte QNX. De verwachting is daarom ook dat niet iedere auto ondersteund zal worden. Volvo en Ferrari, twee fabrikanten die ook hun CarPlay-functionaliteit hebben gedemonstreerd, hebben nog niks gezegd over integratie in bestaande auto’s. Andere automakers hebben nog niks over CarPlay bekendgemaakt.

CarPlay toont een aangepaste versie van iOS, die vanaf je iPhone naar het autodashboard wordt gestreamd. Hiermee krijg je toegang tot Apple’s eigen iOS-app, maar ook applicaties van ontwikkelaars. Het maken van een CarPlay-app is vrij makkelijk, aldus de maker van iHeartRadio. Hij mocht voor het maken van de app vroegtijdig aan de slag met de CarPlay-SDK.