Mountain Lion: Mac OS X 10.8

Bron: appletips.nl (vrijdag 17 februari 2012)
Gisteren heeft Apple Mountain Lion aangekondigd, het nieuwe besturingssysteem dat vanaf deze zomer beschikbaar komt. In Lion heeft Apple al enkele iOS features toegevoegd aan Mac OS X, dankzij Mountain Lion brengt Apple iOS en OS X nog dichterbij elkaar.

Mountain Lion gaat een hoop nieuwe functies toevoegen aan de Mac, de 10 belangrijkste hebben we voorzien van een korte uitleg.

iCloud
iCloud kennen we al vanuit Lion, maar dit werkte niet altijd even soepel. De samenwerking tussen iCloud op een iOS apparaat en OS X wordt nu veel nauwkeuriger en sneller. Zo zal alles sneller en gemakkelijker worden gesynchroniseerd. Net zoals in iOS 5 zul je bij het configureren van een nieuwe Mac je iCloud account moeten invoeren, dit is nodig voor ’Documents in the cloud’, die voortaan wordt weergegeven in Finder.

Messages
Message, ook bekend als iMessage in iOS, komt naar de mac. Zo kun je vanaf nu via je mac iemand een berichtje sturen en ontvangen op de Mac. Alles wordt gesynchroniseerd met de iPhone, iPad of iPod Touch. In de berichten applicatie zal ook het voormalige iChat en FaceTime worden geïntegreerd. Er is inmiddels een bèta beschikbaar van Messages.

Herinneringen
Herinneringen was een nieuwe app in iOS 5. Met deze applicatie zul je weinig meer vergeten. De applicatie is bijna een exacte kopie als die van iOS, dankzij de vernieuwde iCloud integratie synchroniseert de app naadloos met iOS 5.

Notities
Notities kennen we al vanuit iOS en eerdere OS X en werd gesynchroniseerd met je Mail-applicatie. In Mounten Lion komt er een volledig nieuwe notitie applicatie. Er is een handige functie toegevoegd, zo kun je meerdere notities op je bureaublad plaatsen. Notities synchroniseert uiteraard ook met de notities op je iPhone, iPod of iPad.

Berichtencentrum
Het Berichtencentrum kennen we inmiddels allemaal van iOS 5. Uiteraard kon deze functie niet achterblijven in OS X Mountain Lion. Het berichtencentrum haal je uit de rechterkant van het scherm en ziet er hetzelfde uit als in iOS. Ook zul je nu notificaties ontvangen van je mail, berichten en de rest van de iOS-Mac applicaties. Het berichtencentrum is via elke applicatie te raadplegen.

Delen en Twitter integratie
Het delen op iOS is ontzettend handig, ook dit hebben ze toegepast op de Mac. In Safari zit een ‘Deel’ knop. Hiermee kun je de website per mail versturen, delen via Twitter of Berichten. Wanneer je hem zal delen via Twitter krijg je hetzelfde schermpje te zien als bij iOS en kun je direct de website link delen via Twitter.

Game Center
Vanaf nu telt je Mac ook mee met multiplay-gamen. Via Game Center kun je met iPhone, iPad, iPod Touch of Mac gebruikers samen een spel spelen. Dankzij Game Center kun je nu via de Mac de scores van je vrienden bij houden of je eigen rankings en achievements.

Airplay mirroring
Veel iOS gebruikers zijn er dol op, je scherm mirroren via je Apple TV naar je HD televisie. Met Mountain Lion is dat vanaf nu ook mogelijk voor je Mac. Handig met presentaties of het bekijken van video’s. Je kunt je volledige beeldscherm net zoals bij iOS mirroren naar je HD televisie.

Gatekeeper
Last but not least, Gatekeeper. De Mac is bekend van zijn goede beveiliging, in Mountain Lion hebben ze er nog een stukje beveiliging bij toegevoegd om je Mac nog meer virus vrij te maken. Gatekeeper helpt voorkomen dat je onbewust onbekende software download en installeert. Het geeft je controle over welke applicaties je kunt downloaden en gebruiken op je Mac.

Apple heeft al een kleine ‘Sneak Peek’ vrijgegeven: