Nieuw in iOS 13: vier extra functies in schermtijd

Bron: OneMoreThing

In iOS 12 introduceerde Apple de functie schermtijd, waarmee je inzicht krijgt in je eigen smartphonegebruik en jezelf of je kinderen limieten op kunt leggen. In iOS 13 is deze functie flink uitgebreid. Zowel voor individuele gebruikers als gezinnen. Een overzicht van de vier nieuwe functies.

Verbeterde app-limieten

Het was in iOS 12 al mogelijk om jezelf of een gezinslid app-limieten op te leggen. In de opties voor schermtijd zijn categorieën met apps te vinden en in iOS 12 kon je alleen een hele categorie beperken. In iOS 13 is dit echter verbeterd en kun je niet alleen een categorie, maar ook de individuele apps in de categorie beperken.

Zo kun je bijvoorbeeld Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat wel aan de ketting leggen, maar WhatsApp onbeperkt toelaten. Al deze apps vallen voor iOS onder ‘Sociale netwerken’ en voorheen was er geen mogelijkheid om ze individueel te beperken. In iOS 13 kan dit echter wel.

Websites beperken

Kon je in iOS 12 alleen het volledige gebruik van Safari beperken, in iOS 13 kun je individuele websites beperken en jezelf bijvoorbeeld maar een half uur per dag Engelse tabloids en roze weblogs gunnen. In het schermtijd-menu om applimieten op te leggen, kun je helemaal onderaan ook websites kiezen. De keuze is wederom: surfen volledig blokkeren, of alleen bepaalde websites afschermen.

Nog één minuut

Wanneer je de limiet voor een app of game bereikt, geeft iOS je de keuze: de app afsluiten door op OK te klikken of de limiet negeren. In iOS 13 krijg je een nieuwe optie, namelijk Nog één minuut. Dit geeft je een minuut uitstel zodat je gemaakt werk op kunt slaan of een game ordelijk kunt beëindigen.

Schermtijd voor ouders: communicatiebeperkingen

Voor ouders die via schermtijd de iPhone van hun kinderen beheren, zijn er in iOS 13 ook nieuwe mogelijkheden. Zo is het nu mogelijk om in te stellen met wie hun kroost op bepaalde tijden kan communiceren. Wel bellen en iMessage met familie, maar niet met contacten van het internet of vrienden van school. Dit omvat ook of gestuurde berichten van contacten afgeleverd worden.

Ten slotte biedt iOS 13 ouders ook de mogelijkheid om een gecureerde lijst met contactpersonen aan de apparaten van hun kinderen toe te voegen. Zo staan belangrijke contacten altijd in de lijst. Hoewel het geen functie is die aansluit bij de andere opties van schermtijd, zit het er wel bij.