WhatsApp krijgt donkere modus op iPhone: een eerste blik

Sinds iOS 13 is op iPhone en iPad een donkere modus beschikbaar. De meeste grote apps ondersteunen dit inmiddels en ook laatkomer WhatsApp is nu aan boord. Beter laat dan nooit. De laatste bèta van de populaire chat-app, die via Testlight wordt verspreid, bevat een dark mode.

De donkere modus schakelt mee met het systeem. Dat wil zeggen dat WhatsApp grijze en zwarte tinten toont zodra de donkere modus van iOS wordt geactiveerd. Er is geen mogelijkheid om handmatig een weergave te kiezen.

Eerste blik op dark mode WhatsApp voor iPhone

Wij hebben de bèta reeds geïnstalleerd en kunnen je een uitgebreide eerste blik op de donkere modus van WhatsApp geven. Wat opvalt is dat er -net als op iOS en macOS- een aparte achtergrond voor gesprekken in lichte modus en dark mode is. Dit geldt overigens alleen voor de standaard achtergrond van WhatsApp. Je kunt zelf (nog) geen verschillende achtergronden instellen die meeschakelen met de kleurtint.

Andere schermen zijn ook volledig aangepakt. Zo wordt in het Instellingen-scherm grijs en zwart gebruikt. De iconen bij de verschillende instellingen zijn niet aangepast en dat is ook niet nodig. Ze zijn prima leesbaar in zowel de lichte als donkere modus. Ook de kenmerkende rode badges bij de iconen onderaan de tabbladen blijven rood.

Donkere modus voor iOS én Android

Aan het begin van het jaar verscheen er ook een donkere modus in de bètaversie van WhatsApp voor Android. Daar kunnen gebruikers in de instellingen van WhatsApp echter wel zelf kiezen of de kleuren meeschakelen met die van het systeem, of dark mode permanent aanzetten. Dat lijkt er op iOS niet in te zitten. De donkere modus wordt binnen enkele weken verwacht in de App Store-versie van WhatsApp. Wie niet kan wachten, kan zich aanmelden voor het Testflight-programma, al zit dat regelmatig vol.