WhatsApp-variant laat gratis bellen tussen iPhone en Android

Bron: Tweakers.net

De app Scydo maakt gratis bellen mogelijk tussen gebruikers van de iPhone en Android-toestellen. Net als chatprogramma WhatsApp gaat Scydo in de contactenlijst van de telefoon na welke contacten de belapplicatie ook gebruiken.

Bellen via voip tussen iPhones en Androids was al mogelijk met applicaties zoals die van Skype en Fring, maar Scydo onderscheidt zich doordat het integreert met het telefoonboek van de smartphone. Daardoor is na de eerste set-up te zien welke contacten de app ook op hun toestel hebben staan en kunnen die contacten gratis worden gebeld.

Scydo was al langer uit op iOS, maar deze week verscheen ook een Android-versie. Daardoor is het aantal mogelijke contacten met de app ineens fors uitgebreid. Eerder groeide in Nederland chatapplicatie WhatsApp al uit tot een groot succes, juist omdat het in de contactenlijst keek welke contacten de app ook op hun toestel hebben staan.

Om de app te kunnen laten werken, wil Scydo toegang tot veel privégegevens, zoals het telefoonnummer en eventueel adresgegevens en creditcardnummer. Het bedrijf erachter, Dellmont, belooft dat gegevens niet worden doorverkocht. Het bedrijf wil geld verdienen aan gebruikers die goedkoop willen bellen naar vaste nummers en normale mobiele nummers.

Scydo werkt op basis van voip. Daardoor hebben veel Nederlandse gebruikers niet de mogelijkheid om onbeperkt te bellen via 3g-netwerken. Veel Nederlandse providers werken sinds vorig jaar weer met harde datalimieten, waardoor gebruikers moeten bijbetalen als ze meer dan 1GB dataverkeer per maand verstoken. Een voip-gesprek is een data-intensieve dienst. Bij sommige providers zijn voip-diensten expliciet verboden op het 3g-netwerk, al worden ze niet actief geblokkeerd.

Op iOS verscheen eerder de app Viber, die gratis bellen tussen iPhones mogelijk maakte en die contactpersonen ophaalt uit de contactenlijst. Tango maakt videobellen mogelijk tussen beide platformen en biedt eveneens contacten-integratie. Andere belapplicaties, zoals Fring en Skype, werken op basis van contactenlijsten van webdiensten zoals Windows Live Messenger en Skype zelf.

 

Scydo Scydo Scydo

Scydo Scydo