WWDC20 Keynote: Apple introduceert iOS 14 en iPadOS 14

Tijdens de WWDC20 keynote introduceerde Apple iOS 14, het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone. Uiteraard deed het bedrijf uit Cupertino ook iPadOS 14, het systeem voor iPad-modellen, uit de doeken.

Wat hebben iOS 14 en iPadOS 14 te bieden, wat is er verbeterd en wanneer kunnen we ze verwachten? De antwoorden op die vragen, vind je in dit artikel!

WWDC20 Keynote: Apple introduceert iOS 14

Zoals gezegd heeft Apple vanavond iOS 14 uit de doeken gedaan. Het besturingssysteem voor de iPhone krijgt een upgrade. In hoeverre zijn functionaliteiten verbeterd en welke functionaliteiten zien het daglicht? Alles wat je moet weten op een rijtje.

De App Library in iOS 14

Apple voert aanpassingen door in het thuisscherm. Het bedrijf uit Cupertino introduceert bijvoorbeeld de App Library. Op deze manier worden alle applicaties automatisch gesorteerd op basis van categorie. Je apps staan dus altijd netjes bij elkaar. Daarbij is het mogelijk om een grote lijst aan applicaties te openen, waarmee je een duidelijk overzicht krijgt van al je applicaties. Zie het als een verzameling aan mappen, maar dan automatisch gesorteerd.

Widgets in iOS 14

Apple introduceert ook widgets. Deze staan links van het thuisscherm en zijn ook op het thuisscherm te plaatsen. Ondanks het feit dat ze allemaal dezelfde vorm hebben, verschillen ze wel qua grootte. Zo kan jij iedere pagina dus zo uniek maken als je zelf wilt. Je kan je thuisscherm aankleden met een widget van de Podcasts app, het weer, je agenda en nog heel veel meer.

Picture in Picture

iOS 14 introduceert ook een Picture in Picture modus. Hierdoor is het mogelijk om, tijdens het kijken van een video door, iets anders te doen. Dus kijk jij je favoriete serie op Apple TV+, dan is het mogelijk om even snel een WhatsApp te sturen, terwijl je gewoon doorkijkt. Het is overigens ook mogelijk om het schermpje te verslepen naar een plek naar keuze.

Siri in iOS 14

Apple heeft Siri ook voorzien van een upgrade. Zo zijn er verschillende nieuwe functionaliteiten te vinden en krijgt de slimme assistent ook een iets ander uiterlijk. Zo is Siri niet meer op een apart scherm te gebruiken, maar duikt de assistent op boven de huidige UI.

Het is ook mogelijk om audioberichten te versturen met Siri. Daarnaast vertaalt de slimme assistent vanaf nu ook meer talen. Om op dat gebied door te gaan introduceert Apple ook de gloednieuwe app Translate waarmee je makkelijk kan vertalen.

Verbeteringen in Berichten

Apple voert ook wat verbeteringen door in de Berichten applicatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je belangrijkste gesprekken vast te zetten, zodat je altijd snel bij de gesprekken kan komen waar jij de meeste waarde aan hecht.

Apple voert ook een aantal wijzigingen door in Memoji. Zo groeit je digitale personage met je mee op het gebied van leeftijd. Hoe ouder jij wordt, hoe ouder je Memoji wordt. Oh, en je hebt nu ook Memoji met mondkapjes.

Op het gebied van groepsgesprekken zijn er ook wat nieuwe functionaliteiten te vinden. Zo is het mogelijk om iemand te taggen in een groepsgesprek en pas je de foto van een gesprek aan.

Aanpassingen in Apple Maps

Apple Maps breidt uit.

Maps beschikt nu ook over een functionaliteit genaamd Guides. Door middel van commentaar van echte mensen, krijg je een tour door de grootste steden van de wereld. Apple werkt hiervoor samen met grote bedrijven.

Apple heeft een functionaliteit in Apple Maps gebouwd genaamd EV Routing. Het is een navigatiesysteem dat je route berekend op basis van laadpunten. Handig voor mensen met een elektrische auto.

Apple introduceert ook een functionaliteit genaamd Cycling. Het is een toegewijde functionaliteit dat zich richt op fietsers. Later meer.

CarPlay in iOS 14

Apple voert wijzigingen door in de CarPlay app. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de achtergrond te veranderen en de iconen aan te passen. Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij een, inmiddels, al veelbesproken functionaliteit: CarKey.

Zoals gezegd is het mogelijk om je auto van het slot te halen, op slot te doen of te starten met je iPhone of Apple Watch. Het is mogelijk om de sleutel met iemand te delen. Je kan wel bepalen wat iemand kan doen. Kan hij de auto openen of alleen op slot doen: dat bepaal jij.

CarKey verschijnt ook in iOS 13.

De App Store in iOS 14

De App Store biedt iets nieuws aan genaamd App Clips. Dit zijn kleine pop-up applicaties die je dingen kan laten doen. Denk hierbij aan je parkeermeter activeren, betalen voor je koffie en dat soort zaken. Handelingen die je kan verrichten, zonder de app te downloaden. App Clips is volgens Apple volledig ontwikkeld voor snelheid.

Apple Clips zijn te vinden in de App Library. Deze clips zijn te ontdekken op het web, via berichten, maps, NFC tags en nog heel veel meer. Nemen deze ongevraagd ruimte in? Nee, een App Clip kost minder dan 10MB aan ruimte.

WWDC20 Keynote: Apple introduceert iPadOS 14

Ook iPadOS 14 is vanavond uit de doeken gedaan. Het besturingssysteem voor de iPad wordt ook voorzien van nieuwe functionaliteiten. Alle informatie op een rijtje.

Ontworpen voor iPad

Apple introduceert Designed for iPad apps. Deze applicaties maken maximaal gebruik van het grote scherm en de functionaliteiten van de iPad-modellen. De apps voor de tablets waren voorheen vooral uitvergrootte iPhone applicaties en dat gaat dus veranderen. Applicaties voor de iPad worden dus iets meer gestroomlijnd en krachtiger.

Over ontworpen voor iPad gesproken: dat geldt niet voor de widgets. Deze zijn hetzelfde als de widgets uit iOS 14.

Foto app aangepast

Apple heeft de foto’s app aangepast. Zo is de applicatie vanaf nu voorzien van een sidebar. Daarbij introduceert het bedrijf ook dropdown menu’s in de foto’s applicatie.

Notificaties

Word je gebeld op je iPhone of op je iPad? De melding is vanaf nu een heel stuk kleiner!

Naast het feit dat de bel-notificatie compacter is ontworpen, is ook zoeken op de iPad een stuk compacter. Daarbij brengt een zoekopdracht je ook direct naar het internet vanuit de zoekbalk.

WWDC20 Keynote: aanpassingen aan de Apple Pencil

Tijdens de keynote wordt ook gesproken over aanpassingen aan de Apple Pencil.

De Apple Pencil beschikt binnenkort over een functionaliteit genaamd Scribble. Dankzij de functionaliteit is het mogelijk om geschreven tekst om te zetten in getypte tekst. Het is overigens ook een stuk beter te herkennen voor het besturingssysteem. Zo kan je geschreven tekst bijvoorbeeld selecteren zoals je dat ook met getypte tekst kan doen. Scribble kan ook verschillende talen in een enkele zin herkennen.

Om het duidelijk te maken: het is vanaf nu dus ook mogelijk om te schrijven een in tekstveld.

iOS 14 en iPadOS 14 gaan vanaf juli in beta en zullen vanaf deze herfst beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Meer WWDC20

Apple trapt WWDC20 vanavond af met de keynote. Naast iOS 14 en iPadOS 14 wordt er nog heel veel meer bekend gemaakt deze week. Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, dan is onze toegewijde pagina het bekijken zeker waard!