WWDC20 Keynote: Apple introduceert macOS 11 (en de naam is…)

Bron: OneMoreThing

Tijdens de WWDC20 keynote van vanavond heeft Apple de komst van macOS 11 aangekondigd. Het besturingssysteem voor Mac krijgt een upgrade en dus ook een nieuwe naam.

De opvolger van Catalina krijgt logischerwijs ook een naam en in de afgelopen paar weken waren er wilde speculaties op het web te vinden over die naam. Sinds vanavond weten we dat macOS 11 Big Sur op de planning staat. Maar wat kunnen we verwachten, wanneer wordt het systeem beschikbaar en door welke Mac-modellen wordt hij ondersteund?

WWDC20 Keynote: Apple introduceert macOS 11

Zoals gezegd heeft Apple tijdens WWDC20 dus niet macOS 10.16, maar macOS 11 aangekondigd. Het compleet vernieuwde besturingssysteem voor Mac heeft de naam Big Sur gekregen en komt met een flinke lading aan nieuwe functionaliteiten en verbeteringen.

Dit is alles wat je te wachten staat:

Nieuwe ontwerp voor macOS

Apple voorziet macOS Big Sur van een ander ontwerp dan je gewend bent. Niet alleen op grafisch gebied, maar ook zeker op audio gebied. Zo zijn de geluiden geremastered en vernieuwd. Volgens Apple moet macOS Big Sur de afstand tussen iOS, iPadOS en macOS verkleinen. Hierdoor delen de apparaten een notificatie en widgetvenster.

De indeling van de Finder is qua stijl helemaal vernieuwd en ook zien we een snelmenu die verdomd veel lijkt op dat van iOS. De menubalk reageert overigens op de achtergrond van je Mac. Dat houdt in dat de balk de kleuren overneemt van de achtergrond.

Het mag best wel duidelijk zijn dat macOS Big Sur qua ontwerp de kant van iPadOS en iOS op beweegt.

Widgets voor Big Sur

Het heeft even geduurd, maar Apple introduceert widgets voor macOS Big Sur. We hebben het niet alleen over unieke widgets voor macOS, maar ook over dezelfde widgets die je kan gebruiken in iOS.

Berichten app

De Berichten app voor Mac is voorzien van een flinke verbetering. Het brengt de applicatie, volgens Apple zelf, naar een nieuw niveau. Net als in iOS is het mogelijk om gesprekken vast te zetten, nieuwe Memoji te gebruiken en groepsgesprekken aan te passen.

Nieuwe Kaarten app voor Mac

Apple heeft de kaarten-applicatie ook aangepakt voor macOS Big Sur. Een nieuw ontwerp, nieuwe functionaliteiten. Het lijkt, om heel eerlijk te zijn, heel erg op de iPad-variant van de app. Best logisch, natuurlijk.

Catalyst

Ontwikkelaars kunnen applicaties nog beter optimaliseren voor macOS. Zo hebben ze de controle over iedere pixel die vertoond wordt. Het toevoegen van nieuwe menu’s of keyboard API’s: het is allemaal mogelijk.

Om te bewijzen dat het goed werkt, laat Apple weten dat de vernieuwde Kaarten app een Catalyst applicatie is. Net als de Berichten applicatie overigens.

Ontwikkelaars kunnen apps optimaliseren tot de pixel nauwkeurig. Catalyst biedt nieuwe menu en toetsenbord API’s, nieuwe aanvink-mogelijkheden en datumkiezers. De nieuwe versie van Apple Maps is een voorbeeld van een Catalyst app. Dat is dan ook gelijk de reden waarom de Mac versie nu zoveel op de iOS en iPadOS versie lijkt.

Apple komt met verbeteringen voor Safari

Safari krijgt de grootste upgrade sinds de lancering van de browser. Zo laat Apple weten dat JavaScript prestaties beter zijn en dat de browser nu 50% sneller is dan Google Chrome. Maar ook op het gebied van online veiligheid introduceert Apple nieuwe functionaliteiten. Zo is het mogelijk om te bekijken welke data een site van je vraagt. Dit kan met de Privacy Report knop.

Apple introduceert extensies in Safari. Deze zullen te downloaden zijn in de App Store. Het is mogelijk om extensies te gebruiken, maar jij hebt vervolgens wel de touwtjes in handen. Zo kan je een extensie toestaan om slechts een dag actief te zijn.

Daarnaast levert Apple ook een ingebouwde vertaler in Safari.

macOS 11 Big Sur gaat vanaf juli in beta en zal deze herfst beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Meer WWDC20?

Niet alleen macOS 11 Big Sur wordt vanavond aangekondigd. Apple zal, net als de rest van de week, nog een hoop uit de doeken doen. Wij zijn er deze week bij en houden je op de hoogte via onze toegewijde pagina.